W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania EFSA Safe2Eat2025: Wybieraj bezpieczną żywność

Kampania EFSA Safe2Eat2025: Wybieraj bezpieczną żywność

Wybieraj bezpieczną żywność

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgorzelcu informuje, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we współpracy z partnerami z całej Europy organizuje piątą   kampanię Safe2Eat. Kampania ma na celu dostarczenie konsumentom przystępnych i opartych na wiedzy naukowej informacji oraz wskazówek dotyczących bezpieczeństwa żywności, aby pomóc im w dokonywaniu świadomych wyborów dotyczących własnego odżywiania. W tym roku kampania obejmuje 23 kraje europejskie – o 5 więcej niż w 2024 roku. Nowo dołączone państwa to:

  • Albania
  • Bośnia i Hercegowina
  • Czarnogóra
  • Macedonia Północna
  • Turcja

Kampania obejmuje zarówno kraje UE, jak i kraje partnerskie z regionu. Dzięki temu miliony nowych konsumentów mają szansę skorzystać z rzetelnych i dostępnych informacji na temat żywności.

Kampania skupia się na trzech kluczowych obszarach:

● Bezpieczne praktyki żywieniowe – europejskie, międzynarodowe i krajowe przepisy, poparte dowodami naukowymi, zapewniają bezpieczeństwo żywności od pola do stołu. Wskazówki dotyczące bezpiecznego obchodzenia się z żywnością, przechowywania, czytania etykiet i przygotowywania posiłków są poparte najnowszą wiedzą naukową, aby umożliwić konsumentom dokonywanie świadomych wyborów.

● Jedzenie a zdrowie – zróżnicowana dieta, zawierająca świeże składniki obok przetworzonej żywności, przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia. Niektóre osoby z określonymi schorzeniami mogą potrzebować wzbogaconej żywności lub suplementów diety, a kampania zapewnia jasność co do potrzeb żywieniowych, deklaracji zdrowotnych i stojącej za nimi nauki.

● Co znajduje się w żywności – przepisy europejskie zapewniają bezpieczeństwo składników żywności, w tym substancji dodatkowych i środków aromatyzujących.

 Każdego dnia dokonujemy niezliczonych wyborów żywieniowych, a na nasze decyzje wpływa szereg czynników. Dowiedź się, jak podejmować świadome decyzje.

Tegoroczna edycja kampanii obejmuje następujące obszary:

  1. Suplementy diety

EFSA opiniuje składniki suplementów, a lokalne władze krajowe nadzorują ich bezpieczeństwo. EFSA współpracuje z władzami poszczególnych państw członkowskich w zakresie bezpieczeństwa tych środków. Na wniosek Komisji Europejskiej EFSA przeprowadza naukowe analizy tych produktów w celu zapewnienia ich bezpieczeństwa. Jednak suplementy diety nie zastąpią zbilansowanej diety, mogą stanowić jedynie jej uzupełnienie. Ich wybór zawsze powinien być skonsultowany z lekarzem.

  1.  Higiena żywności - bezpieczeństwo żywności - jak zapobiegać zatruciom pokarmowym.

Podstawowe zasady higieny podczas przygotowywania żywności są niezbędne, aby zapobiegać zatruciom pokarmowym. Europejscy naukowcy badają patogeny, takie jak Salmonella czy Listeria występujące w żywności i podejmują działania mające na celu ograniczenie zanieczyszczenia żywności. Aby zapobiegać chorobom przenoszonym drogą pokarmową podczas przygotowywania posiłków w domu, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny:

Myj ręce!

Utrzymuj czystość w trakcie przygotowania żywności, ale także w codziennym funkcjonowaniu.

Oddzielaj żywność surową (zwłaszcza mięso) od ugotowanej.

Pamiętaj o obróbce cieplnej.

Przechowuj żywność w bezpiecznych warunkach. Gotowane jedzenie przechowuj w lodówce.

Zadbaj o poprawne rozmrażanie żywności.

Używaj czystej i bezpiecznej wody.

3. Czytelne oznakowanie produktów, etykietowanie (z uwzględnieniem alergenów), zwracanie uwagi na etykiety oraz zmniejszenie marnowania żywności jako część bezpiecznych i zrównoważonych wyborów. 

Zachęcamy do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych. W ten sposób możemy ograniczyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność, jednocześnie ciesząc się ich smakiem wartościami odżywczymi. 

 

Więcej informacji na stronie:

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat

https://www.efsa.europa.eu/en/safe2eat/food-supplements   

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-poisoning

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat/food-date-labelling

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}