Kampania Safe2Eat 2025: Budujemy zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa żywności w UE
10 października 2025 r. ruszyła druga odsłona kampanii EFSA#Safe2Eat: Budujemy zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa żywności w UE. Kampania ma na celu pomóc w zrozumieniu, jak podejmować świadome decyzje dotyczące tego, jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.
EFSA – podstawowe informacje
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku. Jest on źródłem bezstronnych i neutralnych informacji naukowych oraz analiz opracowywanych z myślą o podmiotach zarządzających ryzykiem, a także informującym
o zagrożeniach związanych z łańcuchem żywnościowym. Urząd jest niezależny od Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego i państw członkowskich.
Urząd opracowuje analizy naukowe na potrzeby uchwalanych przepisów i rozporządzeń, które mają na celu ochronę europejskich konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością oraz współpracuje z partnerami krajowymi w celu zapewnienia spójności informacji na temat bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej. Misją jest zapewnienie opinii naukowych, doradztwo wspierające prawodawstwo, bezpieczeństwo produktów żywnościowych i pasz jak również pokrewne zagadnienia w obszarze zdrowia i dobrostanu zwierząt oraz zdrowia roślin.
EFSA wraz we współpracy z partnerami z całej Europy organizuje kampanię Safe2Eat 2025. Realizowana już przez pięć lat kampania ma na celu dostarczenie konsumentom przystępnych i opartych na wiedzy naukowej informacji oraz wskazówek dotyczących bezpieczeństwa żywności, aby pomóc im w dokonywaniu świadomych wyborów dotyczących własnego odżywiania.
Pod hasłem #Safe2EatEU kampania koncentruje się na edukowaniu obywateli na temat różnych aspektów związanych z bezpieczeństwem żywności. Obejmują one:
- choroby przenoszone przez pokarm,
- prawidłowe techniki postępowania z żywnością,
- znaczenie czytania etykiet na produktach żywieniowych
- promowanie praktyk, które ograniczą marnotrawstwo żywności.
Kampania podkreśla również znaczenie zbilansowanej diety, bezpieczeństwo suplementów oraz potrzebę naukowego potwierdzenia oświadczeń zdrowotnych na produktach spożywczych. Ponadto ma na celu podnoszenie świadomości na temat: bezpieczeństwa substancji dodatkowych stosowanych
w żywności jak również nowej żywności oraz obecności alergenów pokarmowych.
Choroby przenoszone przez żywność - Zapobieganie Salmonelli
Bardzo ważne jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania żywności.
Salmonella to rodzaj bakterii Gram-ujemnych z rodziny Enterobacteriaceae, które mogą wywołać u ludzi chorobę zwaną salmonellozą, która jest częstą przyczyną epidemii chorób przenoszonych przez żywność w Europie. W żywności pałeczki salmonelli znajdują się głównie
w jajach i surowym mięsie świń, indyków i kurczaków.
Objawy salmonellozy u ludzi obejmują gorączkę, biegunkę i skurcze brzucha. Jeśli bakterie zainfekują krwioobieg, może zagrażać życiu.
W domu można zapobiegać zakażeniu salmonellą odpowiednio gotując jajka i mięso oraz przestrzegając podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków, np. regularnie myjąc ręce i trzymając surową żywność z dala od innych produktów.
Co warto wiedzieć o suplementach diety?
Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będącym skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny.
Suplementy diety, żywność wzbogacana i niektóre grupy żywności specjalnego przeznaczenia podlegają obowiązkowi powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego o wprowadzeniu po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Oficjalna strona internetowa kampanii wraz z materiałami edukacyjnymi: