Informacja dla przedsiębiorców działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Żninie przypomina
Zgodnie z art. 63 i art. 64 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448) zakłady działające na rynku materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, w tym zakłady prowadzone przez podmioty zajmujące się recyklingiem, mogą rozpocząć działalność po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Podmioty działające na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według określonych wzorów.
Wzory wniosków są dostępne na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/psse-znin oraz w siedzibie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Żninie ul. Mickiewicza 24.
Wymagania w zakresie materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością zostały określone miedzy innymi w następujących przepisach:
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448);
- Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz.U.UE.L. 2004.338.4 z późn. zm.);
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz.U.UE.L.2011.12.1. z późn. zm.);
- Rozporządzenie (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz.U.UE.L 2006.384.75 z późn. zm.).
Spełnienie wymagań określonych w przytoczonych powyżej przepisach jest weryfikowane podczas prowadzonych urzędowych kontroli w zakresie materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.