W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Co to oznacza, że produkt jest ekologiczny

Zdjęcie przedstawia kobietę stojącą w sklepie na stoisku z warzywami i napis: pytanie konsumenta - co to oznacza, że produkt jest ekologiczny? Na zdjęciu widnieje logo EKO i IJHARS.

Produkty opisane terminami „ekologiczny” czy skrótami „bio”, „eko” i oznakowane specjalnym logo są wytwarzane w ramach systemu kontroli rolnictwa ekologicznego. Producenci tych produktów muszą spełniać szereg wymogów określonych w przepisach, a także są zobowiązani poddać się kontroli prowadzonej przez jednostki certyfikujące i uzyskać certyfikat potwierdzający zgodność z zasadami produkcji.

Zasady dotyczą wszystkich etapów od produkcji poprzez przygotowanie aż po dystrybucję tych produktów. 

Do zadań organów IJHARS w  zakresie rolnictwa ekologicznego należą przede wszystkim nadzór nad jednostkami certyfikującymi oraz nadzór nad produkcją ekologiczną. 

Celem realizowanych zadań jest zapewnienie prawidłowego funkcjonowania systemu kontroli w Polsce, zapewniającego zasady uczciwej konkurencji dla producentów ekologicznych i ochronę konsumentów. Należy zauważyć, że nieuprawnione stosowanie terminów typu „bio”, „eko” na produktach, które nie zostały wytworzone zgodnie z ekologiczną metodą produkcji wprowadza konsumentów w błąd i stanowi nieuczciwą konkurencję dla producentów, którzy poddają się kontroli i certyfikacji oraz za którą ponoszą koszty. 

Dlatego jednym z wielu zadań organów IJHARS jest kontrola artykułów rolno-spożywczych na rynku detalicznym, której elementy są także ukierunkowane na weryfikację oznakowania odnoszącego się do ekologicznej metody produkcji. 

Produkty sprzedawane w  sklepach, oznakowane jako ekologiczne posiadają certyfikat poświadczający zgodność wytworzenia ich z przepisami. Na opakowaniu produktu oprócz terminów „ekologiczny”, „bio”, „eko” znajduje się logo „euroliścia”, kod jednostki certyfikującej oraz nazwa producenta. Aktualny certyfikat producenta wydany przez jednostkę jest dostępny dla każdego zainteresowanego, w wersji elektronicznej w systemie TRACES.

Aktualne certyfikaty są dostępne cały czas w unijnym systemie TRACES i można łatwo je sprawdzić nawet podczas zakupów (np. na telefonie) pod adresem: https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/directory/publication/organic-operator/index (kliknięcie w odnośnik spowoduje przeniesienie na inną stronę).

Podczas kontroli planowych IJHARS obejmujących weryfikację oznakowania odnoszącego się do ekologicznej metody produkcji odsetek nieprawidłowości nie jest duży. Jednak wyniki kontroli doraźnych w tym zakresie charakteryzują się znacznie większym odsetkiem nieprawidłowości. 

Wynika to z faktu, że są te kontrole zlecane z powodu już istniejącego podejrzenia niezgodności z przepisami prawa (np. informacji zamieszczonych w Internecie, sygnału od konsumenta, itp.). 

Jest to oznaką coraz większej świadomości producentów żywności (w przeszłości nieuprawnione stosowanie terminów „ekologiczny”, „bio”, „eko” często wynikało z braku wiedzy, że takie praktyki są niedozwolone), funkcjonowania systemu kontroli – producenci produktów ekologicznych podlegają kontroli jednostki certyfikującej oraz stale zwiększającej się świadomości konsumentów. 

Wszystkie te elementy przyczyniającą się do eliminowania błędnych lub nieuczciwych praktyk rynkowych.

{"register":{"columns":[]}}