Badania pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych
Na terenie województwa kujawsko-pomorskiego w ramach prowadzonego nadzoru nad stosowaniem środków ochrony roślin w 2024 roku pobrano 247 próbek płodów rolnych z 58 gatunków roślin do badań pod kątem zawartości pozostałości środków ochrony roślin.
Wyniki badań wykazały, że w zdecydowanej większości próbek nie stwierdzono nieprawidłowości. W 150 próbkach nie wykryto jakichkolwiek substancji czynnych,
a w 53 próbkach wykryto pozostałości środków, których poziom oscylował na akceptowalnym poziomie, nie stwarzającym zagrożenia dla konsumentów.
Jednakże w 44 próbkach, takich jak agrest, burak cukrowy, czereśnie, gruszki, jabłka, kminek, koper, marchew, ogórki spod osłon, pomidory gruntowe i spod osłon, por, pszenica, rzepak, sałata, seler, szpinak i wiśnie, wykryto pozostałości środków ochrony roślin niezarejestrowanych do stosowania w danej uprawie. Stanowi to 18 % wszystkich pobranych próbek płodów rolnych. Ponadto w jednej z tych próbek, tj. rzepaku stwierdzono pozostałość metamitronu powyżej Najwyższego Dopuszczalnego Poziomu (tzw. NDP), co skutkowało wszczęciem procedury systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach w Unii Europejskiej.
W związku z powyższym w stosunku do producentów niewłaściwie stosujących środki ochrony roślin, podjęto czynności wyjaśniające oraz zastosowano karę grzywny w postaci mandatów karnych. Producenci, u których stwierdza się nieprawidłowości w badanych płodach rolnych pozostają pod szczególnym nadzorem PIORiN.
W 2025 roku Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy planuje pobrać 234 próbki w ramach badań pozostałości środków ochrony roślin
w płodach rolnych, których asortyment będzie stanowił 55 gatunków roślin uprawnych.
Właściwe stosowanie pestycydów polegające na wykorzystaniu do zabiegów środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania oraz ścisłe przestrzeganie zapisów etykiety dotyczących zaleceń, w tym nakazów i ograniczeń, daje gwarancję uzyskania bezpiecznych płodów rolnych.