Dezynfekcja jako element walki z bakteriozą pierścieniową ziemniaka
Skutki wykrycia bakteriozy pierścieniowej ziemniaka są dotkliwe zarówno dla małych gospodarstw, jak i dla dużych, wyspecjalizowanych producentów ziemniaka.
Bakterie Clavibacter sepedonicus (wywołujące bakteriozę pierścieniową ziemniaka) mogą przetrwać w miejscu produkcji przez wiele lat - szczególnie w warunkach umiarkowanej temperatury i niskiej wilgotności. Z uwagi na fakt, że jest to agrofag kwarantannowy, bardzo trudny do zwalczenia, istotnym elementem dobrej praktyki rolniczej jest nie tylko systematyczne usuwanie resztek roślin i gleby z przechowalni, opakowań, maszyn rolniczych i środków transportu, ale przede wszystkim prawidłowe przeprowadzanie zabiegów dezynfekcji.
Przed rozpoczęciem dezynfekcji powierzchnię należy dokładnie oczyścić z zabrudzeń i zanieczyszczeń, które mogą ograniczać działanie środka dezynfekującego. Wskazane jest również mycie wstępne, ponieważ zwilżenie powierzchni ułatwia równomierne rozprowadzenie preparatu. Dezynfekcję dużych powierzchni, maszyn, pojazdów transportowych, ścian pomieszczeń najlepiej wykonywać poprzez nanoszenie środka od góry do dołu, co zmniejsza ryzyko ponownego zanieczyszczenia. W niektórych przypadkach, np. przy czyszczeniu drewnianych skrzyń, konieczne może być zastosowanie myjek wysokociśnieniowych i niskopieniących detergentów przemysłowych.
Dobór odpowiednich środków dezynfekcyjnych zależy przede wszystkim od rodzaju powierzchni, jaką planujemy odkazić, a także od dostępności preparatów na rynku. Do dezynfekcji mogą być stosowane zarówno środki ochrony roślin, jak i środki biobójcze dopuszczone do obrotu w Polsce.
Rejestr środków ochrony roślin dostępny jest tutaj
Wykaz środków biobójczych dostępny jest tutaj
Należy pamiętać, że bezwzględnie obowiązuje przestrzeganie wszystkich zaleceń producenta preparatu, w szczególności tych dotyczących potencjalnych zagrożeń dla ludzi, zwierząt i środowiska.