Rola pszczół i ich międzynarodowe święto.
20 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Jest to doskonała okazja do przypomnienia sobie znaczenia pszczół w środowisku oraz zwrócenia uwagi, co możemy zrobić dla ich ochrony.
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy cyklicznie prowadzi działania kontrolne i edukacyjne, które przyczyniają się do ograniczenia zagrożeń wynikających ze stosowania środków ochrony roślin. Jednocześnie pracownicy tutejszego Inspektoratu biorą udział
w wydarzeniach związanych z tematyką pszczelarstwa.
W dniu 15 maja 2025 r. pracownicy WIORiN w Bydgoszczy Oddział we Włocławku uczestniczyli
w konferencji pn. „Zapylacze – ochrona, wsparcie i znaczenie na obszarach wiejskich” organizowanej przez Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Zarzeczewie. Konferencja ta była połączona z otwarciem ścieżki edukacyjnej, na której znajduje się również domek do apiterapii.
W trakcie spotkania podkreślano rolę, jaką pełnią zapylacze w środowisku oraz w jaki sposób możemy przyczyniać się do ochrony owadów zapylających. Jednym z omawianych tematów była apiterapia, jako metoda zaliczana do medycyny naturalnej, wykorzystująca produkty pszczele.
Ponadto w dniu 24 maja br. na prośbę prezesa Stowarzyszenia Miłośników Pszczelarstwa, pracownicy WIORiN w Bydgoszczy Oddział w Toruniu przygotowali stoisko informacyjne na obchody Światowego Dnia Pszczół w Złotorii. Wydarzenie odbyło się na terenie Szkoły Podstawowej w Złotorii i cieszyło się dużym zainteresowaniem mieszkańców. Inspektorzy prowadzili kampanię informacyjną dotyczącą działalności PIORiN, w ramach której wiele uwagi poświęca się również owadom zapylającym. Podczas rozmów podkreślano, że bardzo ważna jest dobra współpraca rolników z pszczelarzami. Pszczoły zapylając rośliny na polu, mają wpływ na zwiększenie wysokości i jakości plonów uzyskiwanych przez rolnika. Dla pszczelarza natomiast bliska odległość pól uprawnych czy sadów to gwarancja, że pszczoły przez cały okres swojej aktywności będą miały zapewniony dostęp do pokarmu – pyłku kwiatowego
i nektaru.