Zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy przypomina, że z dniem 19 sierpnia 2025 r. zmianie uległy najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) substancji czynnej acetamipryd w określonych produktach lub na ich powierzchni.
W związku z obniżeniem tych poziomów istnieje ryzyko wystąpienia przekroczeń pozostałości w plonach, które w konsekwencji nie będą mogły zostać dopuszczone do obrotu zarówno w Polsce, jak i w pozostałych państwach członkowskich Unii Europejskiej.
Poniżej przedstawiamy zestawienie poziomów NDP przed zmianą i po jej wprowadzeniu:
| Uprawa | Przed zmianą NDP (mg/kg) | Po zmianie NDP (mg/kg) |
| Jabłoń i grusza | 0,4 | 0,07 |
| Czereśnia | 1,5 | 0,8 |
| Morela | 0,8 | 0,08 |
| Brzoskwinia | 0,2 | 0,08 |
| Porzeczki | 2,0 | 0,01* |
| Agrest | 2,0 | 0,7 |
| Borówka wysoka | 2,0 | 0,7 |
| Malina | 2,0 | 0,6 |
| Winogrona | 0,5 | 0,08 |
| Sałata | 1,5 | 0,01* |
| Pomidor | 0,5 | 0,06 |
| Ogórek | 0,3 | 0,05 |
| Kapusta głowiasta | 0,4 | 0,03 |
| Endywia | 0,4 | 0,01* |
| Szpinak | 0,6 | 0,01* |
| Boćwina | 0,6 | 0,01* |
* Wartości oznaczone gwiazdką odpowiadają granicom oznaczalności.
W związku z obniżeniem NDP Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydało decyzje zmieniające zezwolenia na wprowadzanie do obrotu środków ochrony roślin zawierających acetamipryd. Część z tych środków została wycofana z użycia w odniesieniu do powszechnie uprawianych gatunków roślin.
Zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności przy stosowaniu środków ochrony roślin zawierających acetamipryd, w tym dokładne zapoznanie się z aktualnymi etykietami preparatów oraz stosowanie ich wyłącznie zgodnie z zawartymi w nich zaleceniami.