W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zmiana najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości acetamiprydu

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy przypomina, że z dniem 19 sierpnia 2025 r. zmianie uległy najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) substancji czynnej acetamipryd w określonych produktach lub na ich powierzchni.

Acetamipryd

W związku z obniżeniem tych poziomów istnieje ryzyko wystąpienia przekroczeń pozostałości w plonach, które w konsekwencji nie będą mogły zostać dopuszczone do obrotu zarówno w Polsce, jak i w pozostałych państwach członkowskich Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy zestawienie poziomów NDP przed zmianą i po jej wprowadzeniu:

 Uprawa  Przed zmianą NDP (mg/kg)  Po zmianie NDP (mg/kg)
 Jabłoń i grusza  0,4  0,07
 Czereśnia  1,5  0,8
 Morela  0,8  0,08
 Brzoskwinia  0,2  0,08
 Porzeczki  2,0  0,01*
 Agrest  2,0  0,7
 Borówka wysoka  2,0  0,7
 Malina  2,0  0,6
 Winogrona  0,5  0,08
 Sałata  1,5  0,01*
 Pomidor  0,5  0,06
 Ogórek  0,3  0,05
 Kapusta głowiasta  0,4  0,03
 Endywia  0,4  0,01*
 Szpinak  0,6  0,01*
 Boćwina  0,6  0,01*

* Wartości oznaczone gwiazdką odpowiadają granicom oznaczalności.

W związku z obniżeniem NDP Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydało decyzje zmieniające zezwolenia na wprowadzanie do obrotu środków ochrony roślin zawierających acetamipryd. Część z tych środków została wycofana z użycia w odniesieniu do powszechnie uprawianych gatunków roślin.

Zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności przy stosowaniu środków ochrony roślin zawierających acetamipryd, w tym dokładne zapoznanie się z aktualnymi etykietami preparatów oraz stosowanie ich wyłącznie zgodnie z zawartymi w nich zaleceniami.

 

{"register":{"columns":[]}}