Zmiany w przepisach prawa z zakresu zdrowia roślin
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy informuje, że z dniem 13 lutego 2025 r. weszło w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie uznawania miejsc produkcji za wolne od bakterii Clavibacter sepedonicus.
Status miejsca produkcji wolnego od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka znacznie upraszcza wysyłkę bulw ziemniaka na rynki innych państw.
Gospodarstwa posiadające ww. status mogą uzyskać paszport roślin i wysyłać ziemniaki do innych państw członkowskich bez konieczności badania każdej wysyłanej partii.
Ułatwienie to może być stosowane także w przypadku eksportu ziemniaków do większości państw trzecich, o ile tylko badanie wysyłanej partii nie jest wymagane przez państwo docelowe eksportu.
Więcej informacji na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Ułatwienia w eksporcie ziemniaków - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Portal Gov.pl
Aby uzyskać status miejsca produkcji uznanego za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka, należy kontaktować się z właściwym miejscowo Oddziałem WIORiN Bydgoszcz – dane kontaktowe – Oddziały - Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy - Portal Gov.pl
Ponadto w dniu 11 lutego 2025 r. zostało ogłoszone w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 lutego 2025 r. w sprawie obniżenia opłat pobieranych przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa za świadczenie usług w zakresie badań laboratoryjnych próbek bulw ziemniaka przeznaczonych do sadzenia innych niż sadzeniaki oraz pobierania próbek do tych badań (Dziennik Ustaw 2025 r. poz. 175).
Niniejszy akt prawny, który wchodzi w życie z dniem 26 lutego 2025 r., ma na celu obniżenie ponoszonych przez producenta kosztów pobrania próbek i przeprowadzania badań bulw ziemniaka pod kątem występowania bakterii Clavibacter sepedonicus i Ralstonia solanacearum.
Materiały
Komunikat - obniżenie opłatKomunikat_-_obniżenie_opłat.pdf 2.23MB