W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrola Produkcji Mini-Bulw Ziemniaka

2

W maja 2025 roku firma zajmująca się hodowlą materiału matecznego  ziemniaka w województwie pomorskim, złożyła pismo do Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku o zaakceptowanie wydzielonych miejsc produkcji materiału matecznego ziemniaka. W ramach swoich kompetencji, pracownicy WIORiN w Gdańsku, Oddział Puck, przeprowadzili kontrolę przestrzegania warunków zabezpieczenia przed wprowadzeniem i rozprzestrzenieniem się organizmów kwarantannowych.

Podczas kontroli inspektorzy sprawdzili mini-bulwy w okresie ich wegetacji w wydzielonych miejscach produkcji pod kątem obecności takich chorób jak Bakterioza pierścieniowa ziemniaka (Clavibacter michiganensis ssp. Sepedonicus) oraz wywoływaną przez bakterię Ralstonia solanacearum chorobę zwaną śluzakiem ziemniaka. Przeprowadzono szczegółową kontrolę wizualną roślin, szczególnie podczas ich kwitnienia. Podczas tej inspekcji nie stwierdzono żadnych niepokojących objawów, tj. więdnięcia roślin, zwijania się brzegów liści, ich przebarwienia oraz obecność nekroz na nerwach liści.

Produkcja mini-bulw odbywa się w trzech specjalnie przystosowanych tunelach foliowo-siatkowych, każdy o powierzchni 600 m². Boki i szczyty tuneli zostały wyposażone w moskiterę o średnicy oczek wynoszącej 1 mm, co stanowi skuteczną barierę ochronną przed szkodnikami i chorobami roślin. Mini-bulwy zostały posadzone w plastikowych skrzynkach, w których użyto substratu torfowego. Wnętrza tuneli zostały wyłożone agrotkaniną (czarną matą), na której umieszczono skrzynie z roślinami ziemniaka. Do nasadzeń użyto około 109 tysięcy minibulw i roślinek, których materiał pochodzi z laboratorium kultur tkankowych. Takie podejście zapewnia najwyższą jakość materiału nasadzeniowego, minimalizując ryzyko wprowadzenia niepożądanych patogenów.

Po zakończeniu zbioru mini-bulw inspektorzy WIORiN pobiorą próby do dalszych badań laboratoryjnych w kierunku bakteriozy pierścieniowej ziemniaka i śluzaka. Próbki te zostaną przekazane do Oddziału Centralnego Laboratorium GIORiN w celu przeprowadzenia szczegółowych analiz, które pozwolą na ocenę stanu zdrowia materiału hodowlanego i weryfikację skuteczności stosowanych środków ochrony.

Kontrola przeprowadzona przez inspektorów WIORiN w Gdańsku Oddział Puck potwierdziła wysoką jakość i bezpieczeństwo produkcji mini-bulw. Zgodność z wymaganiami higienicznymi i zabezpieczeniami przed chorobami kwarantannowymi świadczy o profesjonalizmie i dbałości firmy o jakość produkowanego materiału. Wyniki przyszłych badań laboratoryjnych pozwolą na dalsze monitorowanie sytuacji i zapewnienie, że materiał mateczny ziemniaka będzie spełniał najwyższe standardy zdrowotne.

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}