KONTROLE ZDROWOTNOŚCI
Przestrzeganie przepisów Unii Europejskiej mają chronić państwa przed wzrastającym zagrożeniem fitosanitarnym związanym z nasileniem obrotu handlowego, zmianami klimatycznymi czy migracją organizmów kwarantannowych
Paszport roślin jest to dokument, który musi być dołączony do każdej jednostki handlowej (pojedyncza doniczka, kompozycja, multiplat, itp.) roślin przeznaczonych do sadzenia. Potwierdza on, że oferowane do sprzedaży rośliny zostały skontrolowane i są wolne od organizmów szkodliwych. Wzmacnia on odpowiedzialność producenta i ułatwia kontrolę tego towaru w obrocie handlowym na rynkach europejskich. Ponadto dzięki danym zawartym na paszporcie roślin możliwa jest szybka identyfikacja miejsca pochodzenia znajdującego się na rynku materiału roślinnego oraz jego producenta, dystrybutora lub importera. Tym samym paszport roślin umożliwia identyfikację ewentualnych źródeł porażenia roślin, produktów roślinnych i przedmiotów przez organizmy kwarantannowe.
Pracownicy Oddziałów WIORiN w Gdańsku prowadzą lustracje roślin u podmiotów posiadających upoważnienie do wydawania paszportów roślin. Upoważnienie takie wydaje Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa na wniosek podmiotu, który powinien posiadać wpis do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych. Aby otrzymać zezwolenie na wydawanie paszportów podmiot musi spełnić wymagania zawarte w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 2016/2031, w szczególności:
- zdać egzamin potwierdzający posiadanie niezbędnej wiedzy do przeprowadzenia oceny zdrowotności roślin,
- przedstawić typy lub nazwy botaniczne rodzin, rodzajów lub gatunków roślin które uprawia,
- przedstawić opis systemów i procedur umożliwiających wypełnienie obowiązku identyfikowalności.
Inspektorzy WIORiN w Gdańsku Oddziału w Malborku rozpoczęli kontrole zdrowotności roślin w Centrum Ogrodniczym na rozsadach warzyw, roślinach rabatowych, bylinach, drzewach i krzewach ozdobnych, liściastych, iglastych oraz owocowych pod kątem jawnego porażenia i obecności agrofagów kwarantannowych i regulowanych agrofagów nie kwarantannowych. Monitoring prowadzony był zarówno na roślinach jak i w podłożu. Celem prowadzonych lustracji jest, przede wszystkim sprawdzenie, czy poszukiwane groźne agrofagi nie pojawiły się na terenie naszego kraju, a jeśli takie przypadki będą, to zlikwidowanie wykrytych ognisk i nie dopuszczenie do dalszego rozprzestrzeniania się organizmów szkodliwych.