MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ZIEMNIAKA
Organizacja Narodów Zjednoczonych, uznając ogromne znaczenie bulwy, ustanowiła 30 maja Międzynarodowym Dniem Ziemniaka. Święto to ma na celu zwiększenie świadomości znaczenia wartości ziemniaka, zarówno tej odżywczej, ekonomicznej jak i środowiskowej czy nawet kulturowej. Ziemniak jest jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych na świecie. Zajmuje ważne miejsce w diecie ludzi dzięki swojej dostępności oraz wartości odżywczej. Zawiera witaminy, minerały i błonnik, a także jest doskonałym źródłem węglowodanów. Dzięki swojej wszechstronności tworzymy z niego różnorakie potrawy.
Produkcja ziemniaków wiąże się jednakże z wieloma zagrożeniami i wyzwaniami, zwłaszcza ze szkodnikami i chorobami, między innymi zarazą ziemniaka i jej różnymi formami, więdnięciem bakteryjnym, czarną nóżką, stonką ziemniaczaną i wieloma innymi. Nadzór, który prowadzi Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa nad produkcją ziemniaka ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa fitosanitarnego oraz zapobieganie rozprzestrzenianiu się szkodników i chorób kwarantannowych, takich jak Clavibacter sepedonicus i Ralstonia solonacearum. Bakterioza pierścieniowa ziemniaka, którą wywołuje bakteria Clavibacter sepedonicus (Cs) i śluzak, której czynnikiem sprawczym jest bakteria Ralstonia solanacearum (Rsol) to choroby kwarantannowe o największym znaczeniu w uprawie ziemniaka na świecie. Są one przyczyną wysokich kosztów ponoszonych w produkcji nasiennej i towarowej. Procedury fitosanitarne, diagnostyczne oraz administracyjne stosowane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa przy realizacji zadań związanych z wykrywaniem ognisk tych chorób w miejscach produkcji oraz ich likwidacją zamieszczona jest na stronie: www.piorin.gov.pl
Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku, w celu zmniejszenia zagrożenia związanego ze zdrowiem ziemniaka, pobierają monitoringowo próby bulw do badań laboratoryjnych. Działanie takie jest motywowane troską o bezpieczeństwo fitosanitarne kraju, a w szczególności ma na celu ochronę polskich producentów ziemniaka.
Jedzmy ZIEMNIAKI bo są ZDROWE !