W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ZIEMNIAKA

1

Organizacja Narodów Zjednoczonych, uznając ogromne znaczenie bulwy, ustanowiła 30 maja Międzynarodowym Dniem Ziemniaka. Święto to ma na celu zwiększenie świadomości znaczenia wartości ziemniaka, zarówno tej odżywczej, ekonomicznej jak i środowiskowej czy nawet kulturowej. Ziemniak jest jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych na świecie. Zajmuje ważne miejsce w diecie ludzi dzięki swojej dostępności oraz wartości odżywczej. Zawiera witaminy, minerały i błonnik, a także jest doskonałym źródłem węglowodanów. Dzięki swojej wszechstronności tworzymy z niego różnorakie potrawy.

Produkcja ziemniaków wiąże się jednakże z wieloma zagrożeniami i wyzwaniami, zwłaszcza ze szkodnikami i chorobami, między innymi zarazą ziemniaka i jej różnymi formami, więdnięciem bakteryjnym, czarną nóżką, stonką ziemniaczaną i wieloma innymi.  Nadzór, który prowadzi Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa nad produkcją ziemniaka ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa fitosanitarnego oraz zapobieganie rozprzestrzenianiu się szkodników i chorób kwarantannowych, takich jak  Clavibacter sepedonicus i Ralstonia solonacearum. Bakterioza pierścieniowa ziemniaka, którą wywołuje bakteria Clavibacter sepedonicus (Cs) i śluzak, której czynnikiem sprawczym jest bakteria Ralstonia solanacearum (Rsol) to choroby kwarantannowe o największym znaczeniu w uprawie ziemniaka na świecie. Są one przyczyną wysokich kosztów ponoszonych w produkcji nasiennej i towarowej. Procedury fitosanitarne, diagnostyczne oraz administracyjne stosowane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa przy realizacji zadań związanych z wykrywaniem  ognisk tych chorób w miejscach produkcji oraz ich likwidacją zamieszczona jest na stronie: www.piorin.gov.pl

Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku, w celu zmniejszenia zagrożenia związanego ze zdrowiem ziemniaka, pobierają monitoringowo próby bulw do badań laboratoryjnych. Działanie takie jest motywowane troską o bezpieczeństwo fitosanitarne kraju, a w szczególności ma na celu ochronę polskich producentów ziemniaka.

Jedzmy ZIEMNIAKI bo są ZDROWE !

Zdjęcia (8)

{"register":{"columns":[]}}