Warsztaty tworzenia rozwiązań dla lokalnego systemu żywności - FURKAN Gdynia
W dniu 25.07.2025 r. w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni, w ramach projektu FURKAN Gdynia, prowadzonego przez firmę Busola Trends i Urząd Miasta Gdyni, we współpracy z Fundacją Zatoka odbyły się warsztaty poświęcone tworzeniu rozwiązań dla lokalnego systemu żywności. W spotkaniu tym, na zaproszenie organizatorów, uczestniczył Pan Grzegorz Drozdowski Kierownik Działu Ochrony Roślin i Nawozów Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku. Projekt jest częścią programu EIT Community New European Bauhaus Enhance 2025 "Wzmocnienie Nowego Europejskiego Bauhaus (tzw. „domu budowy”) w ramach Wspólnoty EIT 2025", finansowanego przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT).
Głównym celem projektu FURKAN jest wspieranie zrównoważonego systemu żywnościowego pochodzenia roślinnego, zakorzenionego w lokalnej wiedzy, współpracy i relacjach między miastem a jego otoczeniem.
Przeprowadzenie wspólnej oceny z przedstawionych wyników badań wyzwań lokalnego systemu żywności pochodzenia roślinnego w Gdyni i okolicach oraz podsumowanie dobrych praktyk zdrowego i zrównoważonego systemu żywnościowego przez uczestników warsztatów było okazją do wymiany wiedzy i nawiązania współpracy z przedstawicielami instytucji publicznych, producentami żywności, ekspertami i konsumentami. Wypracowane rozwiązania i pomysły zostaną wprowadzone w postaci ścieżki edukacyjnej przekazującej wiedzę o zrównoważonym podejściu do produkcji i konsumentów żywności.
WIORiN w Gdańsku poprzez swoje działania wspiera i promuje ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ.
Materiały
FURKAN GDYNIAFURKAN_GDYNIA_Informator_projektowy.pdf 8.88MB