W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Warsztaty tworzenia rozwiązań dla lokalnego systemu żywności - FURKAN Gdynia

1

W dniu 25.07.2025 r. w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni,  w ramach projektu FURKAN Gdynia, prowadzonego przez firmę Busola Trends i Urząd Miasta Gdyni, we współpracy z Fundacją Zatoka odbyły się warsztaty poświęcone tworzeniu rozwiązań dla lokalnego systemu żywności. W spotkaniu tym, na zaproszenie organizatorów, uczestniczył Pan Grzegorz Drozdowski Kierownik Działu Ochrony Roślin i Nawozów Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku. Projekt jest częścią programu EIT Community New European Bauhaus Enhance 2025 "Wzmocnienie Nowego Europejskiego Bauhaus (tzw. „domu budowy”) w ramach Wspólnoty EIT 2025", finansowanego przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT).  

Głównym celem projektu FURKAN jest wspieranie zrównoważonego systemu żywnościowego pochodzenia roślinnego, zakorzenionego w lokalnej wiedzy, współpracy i relacjach między miastem a jego otoczeniem.

Przeprowadzenie wspólnej oceny  z przedstawionych wyników badań wyzwań lokalnego systemu żywności pochodzenia roślinnego w Gdyni i okolicach oraz podsumowanie dobrych praktyk zdrowego i zrównoważonego systemu żywnościowego przez uczestników warsztatów było okazją do wymiany wiedzy i nawiązania współpracy z przedstawicielami instytucji publicznych, producentami żywności, ekspertami i konsumentami. Wypracowane rozwiązania i pomysły zostaną wprowadzone w postaci ścieżki edukacyjnej przekazującej wiedzę o zrównoważonym podejściu do produkcji i konsumentów żywności.

WIORiN w Gdańsku poprzez swoje działania wspiera i promuje ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ.

Materiały

FURKAN GDYNIA
FURKAN​_GDYNIA​_Informator​_projektowy.pdf 8.88MB

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}