W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Poradniki przeprowadzania oceny stanu fitosanitarnego przed wydaniem paszportu roślin

20.02.2025

Zdjęcie przedstawia 2 pomidory w czerwonym kolorze na białym tle. jeden owoc zdrowy zdrowy, drugi ma widoczne oznaki choroby

Informacja o przewodnikach oceny zdrowia roślin dla fasoli i pomidora.

Informujemy, że Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach opracował Poradnik oceny stanu fitosanitarnego przed wydaniem paszportów roślin dla pomidora oraz Poradnik oceny stanu fitosanitarnego przed wydaniem paszportów roślin dla fasoli.

W niniejszych opracowaniach przedstawiono wymagania i wytyczne dotyczące oceny zdrowotności oraz jakości materiału rozmnożeniowego i nasadzeniowego roślin z gatunku Solanum lycopersicum L. (pomidor) oraz Phaseolus vulgaris L. (fasola) w celu zapewnienia jednolitego najwyższego poziomu ich kontroli przed wydaniem paszportu. Wytyczne uwzględniają poszczególne etapy produkcji tego materiału, opis objawów występowania poszczególnych agrofagów, optymalne terminy kontroli zdrowotności oraz pobierania prób w celu identyfikacji czynników sprawczych.

Materiały

Poradnik InHort Instytut Ogrodnictwa (pomidor)
Poradnik​_pomidor.pdf 3.50MB
Poradnik InHort Instytut Ogrodnictwa (fasola)
Poradnik​_Fasola.pdf 0.97MB

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}