Poradniki przeprowadzania oceny stanu fitosanitarnego przed wydaniem paszportu roślin
20.02.2025
Informacja o przewodnikach oceny zdrowia roślin dla fasoli i pomidora.
Informujemy, że Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach opracował Poradnik oceny stanu fitosanitarnego przed wydaniem paszportów roślin dla pomidora oraz Poradnik oceny stanu fitosanitarnego przed wydaniem paszportów roślin dla fasoli.
W niniejszych opracowaniach przedstawiono wymagania i wytyczne dotyczące oceny zdrowotności oraz jakości materiału rozmnożeniowego i nasadzeniowego roślin z gatunku Solanum lycopersicum L. (pomidor) oraz Phaseolus vulgaris L. (fasola) w celu zapewnienia jednolitego najwyższego poziomu ich kontroli przed wydaniem paszportu. Wytyczne uwzględniają poszczególne etapy produkcji tego materiału, opis objawów występowania poszczególnych agrofagów, optymalne terminy kontroli zdrowotności oraz pobierania prób w celu identyfikacji czynników sprawczych.
Materiały
Poradnik InHort Instytut Ogrodnictwa (pomidor)Poradnik_pomidor.pdf 3.50MB Poradnik InHort Instytut Ogrodnictwa (fasola)
Poradnik_Fasola.pdf 0.97MB