W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Integrowana produkcja roślin

Integrowana produkcja roślin (IP) to dobrowolny system gospodarowania, który ma na celu wytworzenie najwyższej jakości produkty i artykuły spożywcze odpowiednie dla zdrowia konsumenta.

Dokumentacja gospodarstwa o integrowanej produkcji roślin rolniczych

Jest powszechnie stosowaną metodą produkcji żywności. Wykorzystuje postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu, a także zwraca uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi. Obecnie system IP stosowany jest w uprawach warzywniczych, ogrodniczych, jak i rolniczych.

Wysoką jakość plonów pochodzących z takiej produkcji potwierdza certyfikat z zastrzeżonym znakiem „Integrowana Produkcja”. Kontrolę nad systemem sprawuje Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Jedną z elementów integrowanej produkcji jest zachowanie wymogów integrowanej ochrony roślin, którą stosują rolnicy obowiązkowo od 2014 roku. Integrowana produkcja stawia producentom wyższe wymagania względem upraw konwencjonalnych. 

Najważniejsze wymagania w prowadzeniu integrowanej produkcji roślin to:

  • planowanie i zakładanie uprawy z uwzględnieniem doboru odmian;
  • racjonalne nawożenie z uwzględnieniem analiz gleby;
  • stosowanie racjonalnych sposobów regulowania zachwaszczenia;
  • pielęgnacja upraw, stosowanie prawidłowych zabiegów agrotechnicznych;
  • ochrona przed chorobami i szkodnikami wykorzystująca w pierwszej kolejności wszędzie tam gdzie jest to możliwe mechaniczne metody ochrony;
  • przestrzeganie zasad higieniczno-sanitarnych;
  • prowadzenie wymaganej dokumentacji poprzez opisywanie podejmowanych działań w ramach prowadzonej produkcji  (notatnik integrowanej produkcji roślin.

W ramach potwierdzenia prawidłowości prowadzenia upraw w systemie IP pracownicy WIORiN w Kielcach Oddziału w Końskich prowadzą kontrole gospodarstw, które wystąpiły o certyfikację swoich produktów. Na terenie Oddziału gospodarstwa prowadzą zgłaszane do certyfikacji uprawy takie jak: kukurydza, gryka, borówka, pszenica, rzepak i soja. 

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}