W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrola upraw winorośli w województwie świętokrzyskim w 2024 roku

Winorośl trafiła do Polski i naszego regionu razem z zakonnikami, którzy budowali na tych terenach klasztory i kościoły. Początkowo wino służyło głównie celom liturgicznym. Wraz z rozwojem winnic, zaczęto je serwować w domach bogatych mieszczan i na dworach królewskich.

Zdjęcie poziome przedstawiające dwa rzędy winorośli rozdzielone długim, zielonym pasem zieleni.
W oddali widać las, a nad nim pasmo błękitnego nieba

Corocznie z końcem lata, kontroli podlegają uprawy winorośli położone na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, wpisane do ewidencji winnic prowadzonej przez Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Podczas nich inspektorzy  Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa weryfikują zgodność powierzchni oraz odmian winorośli.

W Polsce powierzchnia winnic z roku na rok się powiększa. Dotyczy to również województwa świętokrzyskiego.

Na terenie podległym Świętokrzyskiemu Wojewódzkiemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa znajduje się 45 plantacji wpisanych do ewidencji KOWR.

Łącznie, powierzchnia zgłoszonych winnic w województwie wynosi 62,047 ha, a średnia powierzchnia winnic wynosi 1,379 ha.

W oparciu o coroczne wytyczne z  Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz analizę ryzyka, Świętokrzyski Wojewódzki Inspektor dokonuje typowania winnic do kontroli. W roku 2024 pracownicy terenowi Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kielcach przeprowadzili kontrolę w  10 winnicach położonych na terenie województwa świętokrzyskiego obejmując kontrolą 11,33 ha upraw winorośli.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}