Kontrola winnicy przez pracowników WIORiN
Jednym z wielu zadań Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa jest kontrola upraw winorośli, z których winogrona przeznaczone są do wyrobu wina na podstawie ustawy o wyrobach winiarskich.
Ma ona na celu potwierdzenie zgodności danych zawartych w ewidencji winnic KOWR ze stanem faktycznym i dotyczy weryfikacji lokalizacji upraw winorośli, nazw odmian winorośli lub ich synonimów, powierzchni upraw poszczególnych odmian jak również sprawdzenie czy uprawiane odmiany winorośli spełniają wymagania określone w art. 81 ust. 2 akapicie drugim rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków (…).
Na mocy ww. rozporządzenia państwa członkowskie dokonują klasyfikacji odmian winorośli, które mogą być sadzone, sadzone ponownie lub szczepione na ich terytoriach w celu produkcji wina. Aby odmiana winorośli mogła zostać zaklasyfikowana musi należeć do gatunku Vitis vinifera lub pochodzić z krzyżówki gatunku Vitis vinifera z innymi gatunkami rodzaju Vitis oraz nie może być jedną z następujących odmian: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton i Herbemont.
Właściwym organem w zakresie tych kontroli jest wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa właściwy ze względu na miejsce położenia uprawy winorośli.
Pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kielcach Oddział w Końskich przeprowadzili kontrolę nowo założonej winnicy, jej uprawy, dokumentów oraz odmiany winorośli. Podczas kontroli winnic szczególną uwagę zwraca
się także na pochodzenie materiału rozmnożeniowego winorośli użytego do założenia plantacji oraz zaopatrzenie sadzonek winorośli w paszport roślin, który gwarantuje,
że sadzonki winorośli, którym on towarzyszy są wolne od agrofagów kwarantannowych i regulowanych agrofagów niekwarantannowych, a także spełniają określone wymagania jakościowe i zdrowotne.