Kontrole producentów integrowanej produkcji roślin w ramach kontroli jednostki certyfikującejKontrole producentów integrowanej produkcji roślin w ramach kontroli jednostki certyfikującej
System Integrowanej Produkcji jest nowoczesnym systemem, który pozwala kontrolować jakość żywności od samego początku jej wytwarzania.
Podczas kontroli w gospodarstwie sprawdzane jest przechowywanie wymaganej dokumentacji i prawidłowe jej sporządzanie. Przeprowadzając kontrolę integrowanej produkcji roślin, sprawdza się czy środki ochrony roślin, zastosowane przez kontrolowanego są zgodne z wykazem środków rekomendowanych w integrowanej produkcji oraz czy są odpowiednio przechowywane. Decyzje o zastosowaniu środków ochrony roślin są podejmowane przez rolnika w oparciu o dokonane obserwacje kontrolne upraw, na podstawie których dobierany jest prawidłowy środek ochrony roślin, termin jego zastosowania i określona dawka. Inspektor PIORiN weryfikuje między innymi, czy kontrolowane gospodarstwo jest wyposażone w wymagane urządzenia pomiarowe przeznaczone do dozowania środka ochrony roślin oraz czy posiada środki ochrony indywidualnej wymagane podczas stosowania środków ochrony roślin. Inspektorzy u producentów pobierają próbki do badania na obecność pozostałości środków ochrony roślin. Na podstawie tych badań oraz przestrzegania przez rolnika wymagań zawartych w metodykach integrowanej produkcji , inspektorzy oceniają prawidłowość prowadzenia upraw, zgodnie z zasadami integrowanej produkcji roślin. Przeprowadzenie kontroli u producenta ma również na celu sprawdzenie, czy jednostka certyfikująca prawidłowo przeprowadziła kontrolę i wydała certyfikat IP.
System integrowanej produkcji pozwala na uzyskanie zdrowej i bezpiecznej żywności.