Nowe możliwości zagospodarowania bulw ziemniaków uznanych za „prawdopodobnie zakażone” bakterią Clavibacter sepedonicus
Z dniem 18 września 2025 r. zaczęły obowiązywać zmiany w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków zwalczania bakterii Clavibacter sepedonicus oraz Ralstonia solanacearum (Dz.U. 2025 poz. 1232). Zmiany te dotyczą bulw ziemniaka uznanych za "prawdopodobnie zakażone”.
Zgodnie z nowelizacją, możliwe będzie przeznaczenie bulw ziemniaka uznanych
za „prawdopodobnie zakażone” Clavibacter sepedonicus do konsumpcji, jeżeli zostaną spełnione następujące warunki:
- przedmiotowe ziemniaki zostaną sprzedane przez producenta (bezpośrednio
z miejsca ich produkcji) do:
- podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, zajmujących się magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem lub przemieszczaniem bulw ziemniaka na terytorium Polski, albo
- podmiotów niewpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, prowadzących sprzedaż detaliczną bulw ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców, oraz
- sprzedaż zostanie potwierdzona fakturą, oraz
- w/w podmioty:
- nie prowadzą sprzedaży poza punktem stałej lokalizacji (np. sprzedaży obwoźnej i obnośnej na targowiskach),
- nie prowadzą sprzedaży tych bulw ziemniaka w ramach umów zawartych na odległość (np. przez internet),
- zapewniają możliwość unieszkodliwienia resztek powstałych w wyniku magazynowania, pakowania, sortowania lub przemieszczania tych bulw ziemniaka w sposób wykluczający ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii Clavibacter sepedonicus.
Zmiany, o których mowa powyżej mają na celu ułatwienie producentom zagospodarowania bulw ziemniaków uznanych za „prawdopodobnie zakażone” bakterią Clavibacter sepedonicus, przy jednoczesnym zachowaniu wymogów bezpieczeństwa fitosanitarnego.