W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nowe możliwości zagospodarowania bulw ziemniaków uznanych za „prawdopodobnie zakażone” bakterią Clavibacter sepedonicus

Z dniem 18 września 2025 r. zaczęły obowiązywać zmiany w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków zwalczania bakterii Clavibacter sepedonicus oraz Ralstonia solanacearum (Dz.U. 2025 poz. 1232). Zmiany te dotyczą bulw ziemniaka uznanych za "prawdopodobnie zakażone”.

Na zdjęciu znajdują się bulwy ziemniaków luzem, bez opakowań.

Zgodnie z nowelizacją, możliwe będzie przeznaczenie bulw ziemniaka uznanych
za „prawdopodobnie zakażone” Clavibacter sepedonicus do konsumpcji, jeżeli zostaną spełnione następujące warunki:

  1. przedmiotowe ziemniaki zostaną sprzedane przez producenta (bezpośrednio
    z miejsca ich produkcji) do:
  • podmiotów wpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, zajmujących się magazynowaniem, pakowaniem, sortowaniem lub przemieszczaniem bulw ziemniaka na terytorium Polski, albo
  • podmiotów niewpisanych do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych, prowadzących sprzedaż detaliczną bulw ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców, oraz
  1. sprzedaż zostanie potwierdzona fakturą, oraz
  2. w/w podmioty:
  • nie prowadzą sprzedaży poza punktem stałej lokalizacji (np. sprzedaży obwoźnej i obnośnej na targowiskach),
  • nie prowadzą sprzedaży tych bulw ziemniaka w ramach umów zawartych na odległość (np. przez internet),
  • zapewniają możliwość unieszkodliwienia resztek powstałych w wyniku magazynowania, pakowania, sortowania lub przemieszczania tych bulw ziemniaka w sposób wykluczający ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii Clavibacter sepedonicus.

Zmiany, o których mowa powyżej mają na celu ułatwienie producentom zagospodarowania bulw ziemniaków uznanych za „prawdopodobnie zakażone” bakterią Clavibacter sepedonicus, przy jednoczesnym zachowaniu wymogów bezpieczeństwa fitosanitarnego.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}