W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja nr 1/2025 Łódzkiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa - pierwsze wykrycie Ralstonia solanacearum w Bzurze

22.08.2025

Rzeka otoczona zielonymi trawami i drzewami

Informuję o pierwszym stwierdzeniu w wodach rzeki Bzury w  województwie łódzkim -  powiat łowicki, gmina Nieborów  (obręb Patoki), obecności agrofaga kwarantannowego bakterii Ralstonia solanacearum.
Bakteria może przenosić się z zakażonymi wodami powierzchniowymi, dlatego nie należy stosować wody pochodzącej z wyżej wskazanego odcinka rzeki Bzury do nawadniania oraz opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora oraz innych żywicielskich roślin z rodziny psiankowatych.
Pozostałe drogi rozprzestrzeniania się bakterii to zainfekowane:

  • rośliny, w tym bulwy ziemniaka;
  • narzędzia, środki transportu i gleba przylegająca do sprzętu używanego przy produkcji roślin żywicielskich.

W przypadku, gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora, porażenie w  większości przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe obserwuje się dopiero w  kolejnych sezonach uprawy w następujących postaciach:
- na częściach zielonych roślin żywicielskich:

  • więdnięcia pojedynczych liści na końcach łodyg;
  • brązowych przebarwień łodyg i liści prowadzących do zamierania roślin;
  • wycieku białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi;

- na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:

  • brązowych przebarwień tkanki;
  • wycieku kremowego śluzu bakteryjnego i gnicia bulw.

Z uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i pomidorów pod kątem objawów powodowanych przez bakterię. W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Łodzi (tel: 42 639 99 72 wew. 34, e-mail: wi-lodz@piorin.gov.pl). Szczegółowe informacje nt. bakterii można uzyskać na stronie www.piorin.gov.pl lub  pobrać ulotkę pod adresem: dostępnym tutaj.

{"register":{"columns":[]}}