W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja nr 3/2025 Łódzkiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa - ustanowienie obszaru wyznaczonego w związku z wykryciem bakterii Ralstonia solanacearum w wodach rzeki Bzury

12.09.2025

Rzeka Bzura

W związku ze stwierdzeniem w wodach rzeki Bzury oraz roślinach żywicielskich - psianka słodkogórz (Solanum dulcamara) obecności agrofaga kwarantannowego bakterii Ralstonia solanacearum

określam obszar wyznaczony obejmujący strefę porażenia

w której za zakażony uznaje się odcinek rzeki Bzury o długości ok. 1,5 km płynącej przez  powiat łowicki, gmina Nieborów  (obręb Patoki).

Bakteria może przenosić się z zakażonymi wodami powierzchniowymi, dlatego nie należy stosować wody pochodzącej z wyżej wskazanych obrębów rzeki Bzury do nawadniania oraz opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora oraz innych żywicielskich roślin z rodziny psiankowatych.

Z uwagi na biologię bakterii nie zaleca się również stosowania nawadniania wodami z rzeki Bzury na polach, na których w najbliższych 3 latach planuje się uprawę ziemniaków, pomidorów i innych roślin żywicielskich z rodziny psiankowatych.

Bakteria nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi i zwierząt, ale jest agrofagiem kwarantannowym porażającym niektóre gatunki roślin u prawnych i dzikorosnących m. in. ziemniaki, pomidory, psiankę słodkogórz. W związku z tym ma znaczenie gospodarcze, a podejmowane przez PIORiN działania mają na celu zapobieganie wystąpieniu strat w rolnictwie.

Pozostałe drogi rozprzestrzeniania się bakterii to zainfekowane:

  • rośliny, w tym bulwy ziemniaka;
  • narzędzia, środki transportu i gleba przylegająca do sprzętu używanego przy produkcji roślin żywicielskich.

W przypadku, gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora, porażenie w  większości przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe obserwuje się dopiero w  kolejnych sezonach uprawy w następujących postaciach:

- na częściach zielonych roślin żywicielskich:

  • więdnięcia pojedynczych liści na końcach łodyg;
  • brązowych przebarwień łodyg i liści prowadzących do zamierania roślin;
  • wycieku białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi;

- na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:

  • brązowych przebarwień tkanki;
  • wycieku kremowego śluzu bakteryjnego i gnicia bulw.

Z uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i pomidorów pod kątem objawów powodowanych przez bakterię.
W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Łodzi (tel.: +42 633 99 72, e-mail: dnf-lodz@piorin.gov.pl). Szczegółowe informacje nt. bakterii można uzyskać na stronie www.piorin.gov.pl oraz pobrać ulotkę pod linkiem dostępnym tutaj.

{"register":{"columns":[]}}