Informacja nr 3/2025 Łódzkiego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa - ustanowienie obszaru wyznaczonego w związku z wykryciem bakterii Ralstonia solanacearum w wodach rzeki Bzury
12.09.2025
W związku ze stwierdzeniem w wodach rzeki Bzury oraz roślinach żywicielskich - psianka słodkogórz (Solanum dulcamara) obecności agrofaga kwarantannowego bakterii Ralstonia solanacearum
określam obszar wyznaczony obejmujący strefę porażenia
w której za zakażony uznaje się odcinek rzeki Bzury o długości ok. 1,5 km płynącej przez powiat łowicki, gmina Nieborów (obręb Patoki).
Bakteria może przenosić się z zakażonymi wodami powierzchniowymi, dlatego nie należy stosować wody pochodzącej z wyżej wskazanych obrębów rzeki Bzury do nawadniania oraz opryskiwania roślin ziemniaka i pomidora oraz innych żywicielskich roślin z rodziny psiankowatych.
Z uwagi na biologię bakterii nie zaleca się również stosowania nawadniania wodami z rzeki Bzury na polach, na których w najbliższych 3 latach planuje się uprawę ziemniaków, pomidorów i innych roślin żywicielskich z rodziny psiankowatych.
Bakteria nie stanowi zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi i zwierząt, ale jest agrofagiem kwarantannowym porażającym niektóre gatunki roślin u prawnych i dzikorosnących m. in. ziemniaki, pomidory, psiankę słodkogórz. W związku z tym ma znaczenie gospodarcze, a podejmowane przez PIORiN działania mają na celu zapobieganie wystąpieniu strat w rolnictwie.
Pozostałe drogi rozprzestrzeniania się bakterii to zainfekowane:
- rośliny, w tym bulwy ziemniaka;
- narzędzia, środki transportu i gleba przylegająca do sprzętu używanego przy produkcji roślin żywicielskich.
W przypadku, gdy zainfekowane zostaną rośliny ziemniaka lub pomidora, porażenie w większości przypadków jest bezobjawowe, a objawy chorobowe obserwuje się dopiero w kolejnych sezonach uprawy w następujących postaciach:
- na częściach zielonych roślin żywicielskich:
- więdnięcia pojedynczych liści na końcach łodyg;
- brązowych przebarwień łodyg i liści prowadzących do zamierania roślin;
- wycieku białego śluzu bakteryjnego po przekrojeniu łodygi;
- na bulwach ziemniaka po ich przekrojeniu:
- brązowych przebarwień tkanki;
- wycieku kremowego śluzu bakteryjnego i gnicia bulw.
Z uwagi na możliwość rozprzestrzeniania się bakterii zaleca się dokładne obserwacje upraw ziemniaków i pomidorów pod kątem objawów powodowanych przez bakterię.
W przypadku ich zaobserwowania należy skontaktować się niezwłocznie z Wojewódzkim Inspektoratem Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Łodzi (tel.: +42 633 99 72, e-mail: dnf-lodz@piorin.gov.pl). Szczegółowe informacje nt. bakterii można uzyskać na stronie www.piorin.gov.pl oraz pobrać ulotkę pod linkiem dostępnym tutaj.