W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kontrole pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych

W ramach urzędowej kontroli prawidłowości stosowania środków ochrony roślin Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu prowadzi systematyczne badania laboratoryjne próbek owoców, warzyw i zbóż pod katem występowania pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych pochodzących bezpośrednio z produkcji pierwotnej.

Zdjęcie przedstawia próbkę laboratoryjna przed zaplombowaniem

Badania pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych to kluczowy element nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, mający na celu eliminację zagrożeń wynikających z niewłaściwego stosowania środków ochrony roślin oraz zapobieganie wprowadzania do obrotu produktów mogących stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Podczas prowadzonych kontroli, próbki do badań laboratoryjnych pobierane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 września 2020 roku w sprawie pobierania próbek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin. Badania próbek owoców, warzyw oraz zbóż wykonywane są w wyspecjalizowanych laboratoriach analitycznych, tj.:
-    Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin 
-    Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu Terenowa Stacja Doświadczalna w Białymstoku, 
-    Instytut Ogrodnictwa Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności, 
-    GIORiN Centralne Laboratorium w Toruniu 

Justyna Knopp

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}