Kontrole pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych
W ramach urzędowej kontroli prawidłowości stosowania środków ochrony roślin Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu prowadzi systematyczne badania laboratoryjne próbek owoców, warzyw i zbóż pod katem występowania pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych pochodzących bezpośrednio z produkcji pierwotnej.
Badania pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych to kluczowy element nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, mający na celu eliminację zagrożeń wynikających z niewłaściwego stosowania środków ochrony roślin oraz zapobieganie wprowadzania do obrotu produktów mogących stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Podczas prowadzonych kontroli, próbki do badań laboratoryjnych pobierane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 września 2020 roku w sprawie pobierania próbek roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów do badań na obecność pozostałości środków ochrony roślin. Badania próbek owoców, warzyw oraz zbóż wykonywane są w wyspecjalizowanych laboratoriach analitycznych, tj.:
- Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu Zakład Badania Pozostałości Środków Ochrony Roślin
- Instytut Ochrony Roślin Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu Terenowa Stacja Doświadczalna w Białymstoku,
- Instytut Ogrodnictwa Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności,
- GIORiN Centralne Laboratorium w Toruniu
Justyna Knopp