W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zmiany limitów NDP acetamiprydu w płodach rolnych

W dniu 19 sierpnia 2025 r. weszły w życie zmiany unijnych regulacji dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla substancji czynnej acetamipryd w 38 produktach mających istotne znaczenie dla polskiego rolnictwa. Zmiany te wynikają z rozporządzenia Komisji (UE) nr 2025/158 z dnia 19 stycznia 2025 r. Ich głównym celem jest podniesienie poziomu ochrony konsumentów oraz środowiska, w ramach strategii „od pola do stołu” Unii Europejskiej.

Zdjęcie przedstawiające kosz wypełniony warzywami i owocami

Zakres zmian – konkretne wartości limitów
Dla wielu warzyw liściastych oraz porzeczek i szparagów dopuszczalne poziomy zostały obniżone do granicy oznaczalności analitycznej – 0,01 mg/kg. Oznacza to, że nawet śladowe ilości acetamiprydu mogą spowodować odrzucenie płodów z rynku. Zmiany dotyczą również innych upraw owoców i warzyw, jednak nie wszystkie limity zostały obniżone do poziomu oznaczalności. Najwyższe dopuszczalne poziomy dla ziaren rzepaku i zbóż pozostały bez zmian.

Wybrane uprawy dla których zmieniono wartość NDP  według załącznika 2 .

Uprawa

NDP (mg/kg)

Jabłoń

0,4

Grusza

0,4

Porzeczki

0,01

Sałata

0,01

Pomidor

0,06

Ogórek

0,05

Szpinak

0,01

Papryka

0,09

Dynia

0,08

Kapusta głowiasta

0,03

Kalafior

0,06

Brokuły

0,06

Szparagi

0,01

Boćwina

0,01

Endywia

0,01

Aktualna lista NDP obowiązujących w UE dostępna jest pod poniższym adresem: https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/start/screen/mrls/details?lg_code=EN&pest_res_id_list=10&product_id_list=

Przekroczenie NDP płodów rolnych skutkuje wycofaniem partii z rynku w  Polsce oraz w pozostałych państwach członkowskich UE. Dotyczy to zarówno produktów w formie świeżej jak i w postaci przetworzonej (np. mrożonki, konserwy czy przeciery).

Zalecenia - jak chronić plony ?

  • Ścisłe przestrzeganie okresów karencji
  • Przestrzeganie maksymalnej dawki jednorazowego zastosowania
  • Przestrzeganie liczby zabiegów w sezonie wegetacyjnym
  • Wykonywanie zabiegów sprawnym technicznie sprzętem do stosowania środków ochrony roślin
  • Stosowanie insektycydów w rotacji substancji czynnych.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}