W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dzień Soi i Kukurydzy w Zybiszowie

19.09.2025

W dniu 19 września 2025 r. w Zybiszowie odbył się Dzień Soi i Kukurydzy zorganizowany przez Stacje Doświadczalną Oceny Odmian w Zybiszowie oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Wojewódzki Inspektor WIORiN we Wrocławiu omawiający prezentację na sali konferencyjnej.

W dniu 19 września 2025 r. w Zybiszowie odbył się Dzień Soi i Kukurydzy zorganizowany przez Stacje Doświadczalną Oceny Odmian w Zybiszowie oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, m.in. prof. dr hab. inż. Bernard Gałka z Instytutu Nauk o Glebie, Żywienia Roślin i Ochrony Środowiska, a także przedstawiciele Dolnośląskiej Izby Rolniczej, instytucji rolniczych, producenci soi i kukurydzy, a także rolnicy. W wydarzeniu uczestniczył Dolnośląski Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa - p. Bernadeta Kucharska oraz Kierownik Oddziału we Wrocławiu - p. Dorota Buczyłko. W trakcie Dnia Soi i Kukurydzy wysłuchano wielu wykładów, w tym wykład pt.: Wpływ nawożenia azotem, szczepienia nasion i współdziałania tych czynników na plony soi w warunkach południowo-zachodniej Polski wygłoszony przez dr inż. Magdalenę Serafin-Andrzejewską z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, a także wykład dr inż. Marcina Włodarczyka z SDOO w Zybiszowie pt.: Postęp w hodowli kukurydzy, dobór odmian. Natomiast p. Bernadeta Kucharska przedstawiła informacje na temat produkcji materiału siewnego kukurydzy i soi w województwie dolnośląskim. Po części teoretycznej uczestnicy udali się na poletka, gdzie odbyły się prezentacje doświadczeń oraz wystąpienia firm hodowlano-nasiennych. Rolnicy i inni zainteresowani mogli zobaczyć różnorodne odmiany kukurydzy i soi, zaprezentowane w ramach wydarzenia. Był to czas na wymianę doświadczeń i wiedzy oraz zapoznania się z nowymi odmianami i technologiami upraw.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}