W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szkolenie Better Training for Safer Food

27.05.2025

W dniach 27-30 maja w Warszawie odbyło się szkolenie w ramach inicjatywy BTSF (Better Training for Safer Food), w którym uczestniczyła Pani Karolina Griżuk, Inspektor Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu Oddziału w Lubaniu.

Dwóch mężczyzn prezentuje pułapkę do odłowu Monochamus. Pułapka składa się z kilku czarnych lejków przykrytych zieloną pokrywką. Na sali przy okrągłych stołach siedzą uczestnicy szkolenia. W tle tapeta z panoramą miasta Warszawa.

W dniach 27-30 maja w Warszawie odbyło się szkolenie w ramach inicjatywy BTSF (Better Training for Safer Food), w którym uczestniczyła Pani Karolina Griżuk, Inspektor Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa we Wrocławiu Oddziału w Lubaniu. Na szkoleniu obecni byli przedstawiciele z wielu krajów, m.in. Włoch, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Bośni i Hercegowiny, Turcji i Północnej Macedonii. Tematem przewodnim było przygotowanie planów awaryjnych na wypadek wykrycia agrofagów kwarantannowych. Zakres szkolenia obejmował m.in. przegląd szkodników kwarantannowych, uregulowania prawne, tworzenie planów awaryjnych oraz praktyczne ćwiczenia symulacyjne, które pozwalają przećwiczyć wdrażanie planów awaryjnych w warunkach zbliżonych do rzeczywistych. Ważnym punktem programu była prezentacja przedstawicieli Portugalii, którzy przedstawili swoje doświadczenia w zwalczaniu nicienia Bursapelenchus xylophilus (węgorek sosnowiec) oraz jego wektorami (chrząszczami z rodzaju Monochamus). Szkolenie było doskonałą okazję do wymiany doświadczeń i dobrych praktyk między przedstawicielami służb ochrony roślin z różnych państw.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}