W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

VIII Święto Dyni w Piękocinie - radość, smaki i wspólne świętowanie

18.10.2025

18 października 2025 r. w Piękocinie odbyło się wyjątkowe wydarzenie - VIII Święto Dyni, które już na stałe wpisało się w kalendarz jesiennych imprez regionu milickiego.

Na ławce wśród wielu kolorowych dyń siedzi dwóch inspektorów PIORiN

Organizatorami tego barwnego i pełnego atrakcji dnia byli: Sołectwo Piękocin, Dolnośląska Izba Rolnicza, Wielkopolska Izba Rolnicza, Gmina Milicz, Ośrodek Kultury w Miliczu, Koło Gospodyń Wiejskich w Piękocinie oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Piękocinie. Dzięki zaangażowaniu organizatorów niewielka miejscowość w powiecie milickim na jeden dzień stała się prawdziwym centrum kulinarnego święta. Wśród uczestników znaleźli się m.in. pracownicy Oddziału w Miliczu – Pan Dominik Byrski, p.o. kierownika Oddziału, oraz Pan Bartłomiej Gryglewicz, inspektor. Podczas wydarzenia zaprezentowano różnorodne odmiany dyń uprawianych w regionie, a dużym zainteresowaniem cieszyły się również przejażdżki konne i degustacje lokalnych potraw. Goście mogli skosztować m.in. zup z kotła, ciast domowych, słodyczy, gofrów dyniowych, bigosu oraz arbuzów. Na stoiskach lokalnych twórców nie zabrakło także pięknego rękodzieła. Jednym z najważniejszych punktów programu był konkurs kulinarny na najciekawszą potrawę i ciasto z dyni. Jury, w skład którego weszli również przedstawiciele naszej Inspekcji, miało trudne zadanie – poziom kulinarnych propozycji był bardzo wysoki:

  • w kategorii ciast pierwsze miejsce zdobyły „Ptysie dyniowe”,

  • w kategorii potraw wytrawnych zwyciężyło „Kaszotto z pieczoną dynią i leśnymi grzybami”.

Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody i pamiątkowe upominki. Święto Dyni w Piękocinie było także znakomitą okazją do rozmów z rolnikami, którzy z pasją opowiadali o uprawach dyni i innych roślin w swoich gospodarstwach. W trakcie spotkań podkreślano również znaczenie działalności Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności oraz wspieraniu rozwoju rolnictwa. To radosne wydarzenie pokazało, jak wiele może zdziałać zaangażowana społeczność lokalna. Piękocin po raz kolejny udowodnił, że wspólne działanie, pasja i życzliwość potrafią stworzyć atmosferę pełną energii, smaku i serdeczności. Organizatorzy zapowiedzieli już, że tradycja Święta Dyni będzie kontynuowana w kolejnych latach.

 

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}