Powrót

HGT.02

Nazwa kwalifikacji: Przygotowanie i wydawanie dań
Symbol zawodu: 512001
Czas trwania: 3 semestry

Zadania zawodowe
  • przechowywanie żywności,
  • sporządzanie potraw i napojów,
  • wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Co daje ukończenie kursu wraz ze zdanym egzaminem?
  • Po zakończeniu kursu uczestnik otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zakresie kwalifikacji HGT.02., które uprawnia do zdawania egzaminu zawodowego.
  • Po zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma Certyfikat kwalifikacji zawodowej HGT.02.
  • Jeżeli uczestnik kursu zda egzamin i posiada wykształcenie zawodowe, średnie lub wyższe uzyskuje Dyplom zawodowy na poziomie branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz.
Co daje posiadanie kwalifikacji HGT.02?

Posiadając kwalifikację HGT.02 można znaleźć zatrudnienie na stanowisku kucharz/pomocnik kucharza w:

  • przedsiębiorstwach prowadzących działalność usługowo – gastronomiczną: restauracjach, barach, bufetach, kawiarniach czy firmach cateringowych;
  • placówkach żywienia zbiorowego: hotelach, sanatoriach, szpitalach, szkołach itp.

 

{"register":{"columns":[]}}