HGT.02
Nazwa kwalifikacji: Przygotowanie i wydawanie dań
Symbol zawodu: 512001
Czas trwania: 3 semestry
Zadania zawodowe
- przechowywanie żywności,
- sporządzanie potraw i napojów,
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Co daje ukończenie kursu wraz ze zdanym egzaminem?
- Po zakończeniu kursu uczestnik otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zakresie kwalifikacji HGT.02., które uprawnia do zdawania egzaminu zawodowego.
- Po zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma Certyfikat kwalifikacji zawodowej HGT.02.
- Jeżeli uczestnik kursu zda egzamin i posiada wykształcenie zawodowe, średnie lub wyższe uzyskuje Dyplom zawodowy na poziomie branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz.
Co daje posiadanie kwalifikacji HGT.02?
Posiadając kwalifikację HGT.02 można znaleźć zatrudnienie na stanowisku kucharz/pomocnik kucharza w:
- przedsiębiorstwach prowadzących działalność usługowo – gastronomiczną: restauracjach, barach, bufetach, kawiarniach czy firmach cateringowych;
- placówkach żywienia zbiorowego: hotelach, sanatoriach, szpitalach, szkołach itp.