HGT.12
Nazwa kwalifikacji: Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Symbol zawodu: 343404
Czas trwania: 2 semestry
Zadania zawodowe
- ocenianie jakości żywności;
- planowanie i ocena żywienia;
- organizowanie produkcji gastronomicznej;
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych
Co daje ukończenie kursu wraz ze zdanym egzaminem?
- Po zakończeniu kursu jego uczestnik otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zakresie kwalifikacji HGT.02., które uprawnia do zdawania egzaminu zawodowego.
- Po zdaniu egzaminu uczestnik otrzyma Certyfikat kwalifikacji zawodowej HGT.02.
- Osoba, która zda egzamin z kwalifikacji HGT.12. i kwalifikacji HGT.02. oraz posiada wykształcenie średnie otrzyma Dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Co daje posiadanie kwalifikacji HGT.12?
Osoby, które zdobędą kwalifikację HGT.12. mogą pracować:
- w komórkach zaopatrzeniowych, rozliczeniowych i kontrolnych przedsiębiorstw gastronomicznych;
- jako kierownicy/managerowie w barach, restauracjach, kawiarniach, firmach cateringowych i innych firmach branży gastronomicznej;
- kwalifikacja daje możliwość założenia i prowadzenia własnej firmy.