Powrót

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Dwóch uczniów stoi w strojach kelnerskich. Każdy w lewej ręce trzyma tacę do serwowania posiłków oraz przewieszoną serwetę.
Opis zawodu

Technik żywienia i usług gastronomicznych posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto:

  • wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług,
  • opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji,
  • w swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
  • posługuje się nowoczesnymi technologiami, urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych,
  • planuje i ocenia jadłospisy,oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków, układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia,
  • organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym, korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu, przedstawia ofertę usług gastronomicznych,
  • przestrzega zasad racjonalnego żywienia, stosuje nowe trendy w żywieniu,
  • jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal,
  • potrafi pracować pod presją czasu, współpracować w zespole i zarządzać zasobami ludzkimi.
Informacje dodatkowe
  • Realizowana innowacja: Dietetyka z elementami fitness
  • Uzyskanie dodatkowych uprawnień w ramach realizowanych w szkole kursów:  Kurs baristycznyKurs kelnerski, Kurs carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
  • Kwalifikacja 1: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • Kwalifikacja 2: HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Sylwetka absolwenta

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
  • planowania i oceny żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

    Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:

  • placówkach żywienia zbiorowego: restauracje, bary, pizzerie, cukiernie, lodziarnie, przedszkola, stołówki, internaty, hotele, domy wczasowe, pensjonaty,
  • firmach świadczących usługi cateringowe dla biznesu, turystyki, edukacji, instytucji szkoleniowych, lotnictwa,
  • samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
  • stanowiska komputerowe dla nauczyciela i uczniów z dostępem do Internetu,
  • oprogramowanie biurowe, użytkowe i specjalistyczne,
  • naczynia kuchenne,
  • przybory kuchenne,
  • noże gastronomiczne,
  • piec konwekcyjno-parowy,
  • drobny sprzęt kuchenny np. miksery, blendery ręczne, maszynki do mięsa i warzyw,
  • zmywarka do naczyń,
  • szafy chłodnicze,
  • akcesoria stołowe np. sztućce, półmiski stalowe,
  • szkło i porcelana np. talarze, filiżanki, wazy, dzbanki, szklanki,
  • akcesoria i urządzenia barowe np. pomocnik barmański,
  • ekspres wysokociśnieniowy do kawy,
  • lada barowa,
  • wózki kelnerskie,
  • terminal kelnerski MSI z oprogramowaniem do obsługi klienta,
  • akcesoria i urządzenia cateringowe np. podgrzewacze, warniki, przybory do serwowania.

 

{"register":{"columns":[]}}