Międzynarodowy Dzień Chleba
05.11.2025
5 listopada w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu obchodzono Międzynarodowy Dzień Chleba. Było to wyjątkowe wydarzenie, w którym udział wzięli nie tylko uczniowie, ale także nauczyciele oraz przyjaciele szkoły.
Jednym z głównych punktów programu był konkurs na najlepszy chleb. Konkurencja była niezwykle zacięta – na stołach pojawiły się wypieki zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych odsłonach, inspirowane również recepturami z różnych stron świata. Zapach świeżo upieczonego chleba i bogactwo smaków wypełniły całe szkolne korytarze.
Komisja konkursowa stanęła przed niełatwym zadaniem, ponieważ każdy z wypieków wyróżniał się smakiem, wyglądem i starannością wykonania. Ostatecznie postanowiono przyznać wszystkim uczestnikom wyróżnienia, doceniając ich za pasję, zaangażowanie i kulinarną kreatywność.
W wydarzeniu uczestniczyli również goście ze Szwecji oraz młodzież z programu ASF (wymiany międzynarodowej), którzy z podziwem obserwowali kunszt i entuzjazm wszystkich zaangażowanych w organizację święta.
Obchody wzbogaciły także prezentacje o „chlebach świata” oraz warsztaty kulinarne, podczas których nasza gruzińska koleżanka przygotowywała chaczapuri a uczennice 4 klasy wykonywały tradycyjne proziaki. Nie zabrakło również okazji do dzielenia się sprawdzonymi recepturami i doświadczeniem piekarskim.
Organizatorami Dnia Chleba była młodzież ucząca się w technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele pani Janina Bierzyńska i pan Robert Wilaszek.
Gratulujemy! To było wspaniała przygoda kulinarna