W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Chleba

05.11.2025

5 listopada w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu obchodzono Międzynarodowy Dzień Chleba. Było to wyjątkowe wydarzenie, w którym udział wzięli nie tylko uczniowie, ale także nauczyciele oraz przyjaciele szkoły.

Fragment wystawy konkursowej przedstawiający rodzaje mąki i wypieki konkursowe

Jednym z głównych punktów programu był konkurs na najlepszy chleb. Konkurencja była niezwykle zacięta – na stołach pojawiły się wypieki zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych odsłonach, inspirowane również recepturami z różnych stron świata. Zapach świeżo upieczonego chleba i bogactwo smaków wypełniły całe szkolne korytarze.

Komisja konkursowa stanęła przed niełatwym zadaniem, ponieważ każdy z wypieków wyróżniał się smakiem, wyglądem i starannością wykonania. Ostatecznie postanowiono przyznać wszystkim uczestnikom wyróżnienia, doceniając ich za pasję, zaangażowanie i kulinarną kreatywność.

W wydarzeniu uczestniczyli również goście ze Szwecji oraz młodzież z programu ASF (wymiany międzynarodowej), którzy z podziwem obserwowali kunszt i entuzjazm wszystkich zaangażowanych w organizację święta.

Obchody wzbogaciły także prezentacje o „chlebach świata” oraz warsztaty kulinarne, podczas których nasza gruzińska koleżanka przygotowywała  chaczapuri a uczennice 4 klasy wykonywały tradycyjne proziaki. Nie zabrakło również okazji do dzielenia się sprawdzonymi recepturami i doświadczeniem piekarskim.

Organizatorami Dnia Chleba była młodzież ucząca się w technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz nauczyciele pani Janina Bierzyńska i pan Robert Wilaszek.


Gratulujemy! To było wspaniała przygoda kulinarna

Galeria zdjęć

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}