Technikum, zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
twoja przepustka do świata gastronomii. Gotuj, dekoruj i serwuj potrawy w profesjonalnych warunkach, przygotowując się do pracy w restauracjach i hotelach.
Symbol zawodu: 343404
Branża: hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna
Charakterystyka zawodu:
Szkoła umożliwia zdobycie umiejętności:
-
sporządzania i dekorowania potraw,
-
organizacji procesu produkcji potraw z uwzględnieniem nowoczesnej technologii żywienia,
-
organizowania przyjęć i bankietów,
-
prowadzenia działalności agroturystycznej,
-
prowadzenia własnej działalności gastronomicznej.
Bezpłatne kursy w ramach programu kształcenia:
-
Kurs prawa jazdy kat. B
-
Kurs baristy – profesjonalne parzenie kawy
-
Kurs carvingu – rzeźbienie w owocach i warzywach
-
Kurs barmana
Zadania zawodowe absolwenta technikum:
I. W zakresie kwalifikacji HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań:
-
ocena jakości surowca
-
przechowywanie żywności
-
obróbka produktów i przygotowanie stanowiska pracy
-
obsługa sprzętu gastronomicznego
-
przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
-
wydawanie dań
II. W zakresie kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
-
ocenianie jakości żywienia
-
planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnych sposobów żywienia
-
organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej
-
wykonywanie usług gastronomicznych
-
ekspedycja potraw i napojów
Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:
-
HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań
-
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty zawodowe:
-
bezpieczeństwo i higiena pracy
-
podstawy gastronomii
-
język obcy zawodowy
-
technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
-
zasady żywienia
-
organizacja produkcji gastronomicznej
-
usługi gastronomiczne
-
zajęcia praktyczne
-
praktyki zawodowe
Minimalna liczba godzin kształcenia zawodowego:
HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań: 800 godz.
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych: 550 godz.
Razem: 1330 godz.
Miejsce realizacji praktyk zawodowych:
Restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.
Praktyki zawodowe:
Szkoła organizuje praktyki w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu – w wymiarze 8 tygodni (280 godzin).
- Ostatnia modyfikacja:
- 04.08.2025 09:58 Adam Strzelczyk
- Pierwsza publikacja:
- 25.07.2025 14:16 Adam Strzelczyk