W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Technikum, zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych

twoja przepustka do świata gastronomii. Gotuj, dekoruj i serwuj potrawy w profesjonalnych warunkach, przygotowując się do pracy w restauracjach i hotelach.

zzz

Symbol zawodu: 343404
Branża: hotelarsko-gastronomiczno-turystyczna

Charakterystyka zawodu:

Szkoła umożliwia zdobycie umiejętności:

  • sporządzania i dekorowania potraw,

  • organizacji procesu produkcji potraw z uwzględnieniem nowoczesnej technologii żywienia,

  • organizowania przyjęć i bankietów,

  • prowadzenia działalności agroturystycznej,

  • prowadzenia własnej działalności gastronomicznej.

Bezpłatne kursy w ramach programu kształcenia:

  • Kurs prawa jazdy kat. B

  • Kurs baristy – profesjonalne parzenie kawy

  • Kurs carvingu – rzeźbienie w owocach i warzywach

  • Kurs barmana

Zadania zawodowe absolwenta technikum:

I. W zakresie kwalifikacji HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań:

  • ocena jakości surowca

  • przechowywanie żywności

  • obróbka produktów i przygotowanie stanowiska pracy

  • obsługa sprzętu gastronomicznego

  • przygotowanie dań zimnych, gorących i podstawowych deserów

  • wydawanie dań

II. W zakresie kwalifikacji HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:

  • ocenianie jakości żywienia

  • planowanie żywienia z uwzględnieniem alternatywnych sposobów żywienia

  • organizowanie żywienia w produkcji gastronomicznej

  • wykonywanie usług gastronomicznych

  • ekspedycja potraw i napojów

Kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych:

  • HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań

  • HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty zawodowe:

  • bezpieczeństwo i higiena pracy

  • podstawy gastronomii

  • język obcy zawodowy

  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem

  • zasady żywienia

  • organizacja produkcji gastronomicznej

  • usługi gastronomiczne

  • zajęcia praktyczne

  • praktyki zawodowe

Minimalna liczba godzin kształcenia zawodowego:

HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań: 800 godz.
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych: 550 godz.
Razem: 1330 godz.

Miejsce realizacji praktyk zawodowych:

Restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.

Praktyki zawodowe:

Szkoła organizuje praktyki w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu – w wymiarze 8 tygodni (280 godzin).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
04.08.2025 09:58 Adam Strzelczyk
Pierwsza publikacja:
25.07.2025 14:16 Adam Strzelczyk
{"register":{"columns":[]}}