W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pożar poddasza budynku restauracyjno - hotelowego.

22.12.2022

W dniu 20 grudnia 2022 r. o godzinie 01:42 do Stanowiska Kierowania Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Namysłowie wpłynęło zgłoszenie o pożarze poddasza budynku restauracji w Namysłowie na ulicy Braterskiej.

Pożar poddasza w budynku restauracyjno - hotelowym. Na zdjęciu podnośnik SHD-23 podczas działań gaśniczych.

Do zdarzenia Dyżurny Stanowiska Kierowania Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Namysłowie zadysponował 5 zastępów z Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej w Namysłowie, 2 zastępy z KP PSP Namysłów oraz zastępy Ochotniczej Straży Pożarnej j tj. : OSP Wilków, OSP Biestrzykowice, OSP Ligota Książęca, OSP KSRG Brzozowiec, OSP Domaszowice.

 

Po dojeździe na miejsce zdarzenia zastępów PSP stwierdzono, że pożarem objęte jest poddasze budynku – nad salą bankietową.  W części hotelowej budynku znajdowało się 6 osób (goście hotelowi), które zostały ewakuowane na zewnątrz przez strażaków. Osoby te nie wymagały udzielenia KPP.

Działania zastępów polegały na:

- zabezpieczeniu miejsca zdarzenia przez odpowiednie ustawienie pojazdów z włączoną sygnalizacją,
- wykonaniu dostępu do części kuchennej budynku celem dotarcia do wnętrza budynku,
- zweryfikowaniu budyneku pod kątem obecności osób w jego wewnątrz,
- odłączeniu zasilania elektrycznego i gazowego budynku i uruchomieniu systemu oddymiania klatki schodowej w części hotelowej,
- wykonaniu dostępu do źródła pożaru,
- podaniu 2 prądówy wody w natarciu na źródło pożaru znajdujące się wewnątrz budynku (poddasze) oraz pod zabudową obok kominka na poziomie parteru,
- podaniu 1 prądu wody w natarciu z podnośnika SHD-23 na dach budynku,
- podaniu prądu gaśniczego piany suchej z urządzenia CAFS bezpośrednio na strefę poddasza objętą ogniem,
- wykonaniu otworów rewizyjnych w połaci dachu z SHD – 23 oraz SD-30 celem dotarcia do ukrytej strefy spalania, usunięcia gazów pożarowych oraz oddymienia strefy poddasza,
- zorganizowaniu zaopatrzenia wodnego,
- wykonaniu prac rozbiórkowych części elewacji budynku celem wyeliminowania pojedynczych zarzewi ognia,
- kontrola wszystkich pomieszczeń w części bankietowej celem wykluczenia ukrytych ognisk pożaru.
Działania gaśnicze były prowadzone przez roty w zabezpieczeniu SOUO z jednoczesnym przeszukiwaniem pomieszczeń pod kątem obecności osób poszkodowanych z wykorzystaniem kamery termowizyjnej.
Nie stwierdzono obecności dodatkowych osób wewnątrz budynku ponad te które ewakuowano z części hotelowej.

Opracował: st. kpt. Piotr Brach

 

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}