W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji Higieny Żywności i Żywienia

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia do zadań której, w ramach bieżącego nadzoru sanitarnego  należy   kontrola i nadzór przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne  i zdrowotne, w  szczególności dotyczących

  • warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
  • nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,
  • warunków zdrowotnych produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,

Zadania te Sekcja realizuje poprzez:

  1. urzędowe kontrole w zakresie przestrzegania przez przedsiębiorców sektora spożywczego , działających w zakresie produkcji, transportu, wprowadzania do obrotu żywności pochodzenia niezwierzęcego i zwierzęcego, nieobjętej urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, zasad bezpieczeństwa żywności ustanowionych
    w obowiązujących przepisach prawa żywnościowego, w tym:
    • pobór próbek do żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu,
    • ocena znakowania żywności prozdrowotnej,
    • współudział w opiniowaniu projektów technologicznych i odbiorze obiektów żywnościowo-żywieniowych,
    • zatwierdzanie i rejestracja  zakładów podlegających urzędowej kontroli organów  Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
    • prowadzenie stosownych  działań w przypadkach wystąpienia  ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych,
    • ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego,
    • nadzór nad importem żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
    • prowadzenie postępowania w ramach systemu szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych (RASFF).

b) prowadzenie i aktualizację rejestru zakładów.

c) sporządzanie sprawozdań z działalności pionu Higieny Żywności i Żywienia oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi

d) pracę w systemie  informatycznym SBŻ II (System Bezpieczeństwa Żywności),

e) opracowywanie projektów decyzji i postanowień w zakresie  wynikającym z odpowiednich przepisów,

f) prowadzenie dokumentacji dot. merytorycznej działalności Sekcji zgodnie z wymogami systemu zarządzania jakością,

      g) podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa żywności,

       h) współpracę w zakresie bieżącego i zapobiegawczego nadzoru sanitarnego z innymi Sekcjami  Powiatowej Stacji, instytucjami, organami  samorządowymi i organizacjami działającymi we właściwym obszarze;

{"register":{"columns":[]}}