W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Akcja edukacyjna dotycząca grzyboznawstwa i profilaktyki zatruć grzybami

08.09.2021

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Zasady bezpiecznego grzybobrania

Grzyby mają wielu zwolenników. Znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Niestety niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka. Co roku wielu amatorów grzybobrania pada ofiarą trujących grzybów.

Pamiętaj o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania…

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
  • Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

…oraz o kilku zasadach konsumpcji

  • Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
  • Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
  • Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby!
  • Pamiętaj, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)
  • Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się u Ciebie nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.

Pamiętaj!

W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować Ci życie!

Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!

Źródło: Ministerstwo Zdrowia

Materiały

Bezpieczne grzybobranie - publikacja
Bezpieczne​_grzybobranie​_-​_publikacja.pdf 5.48MB
Zatrucia grzybami. Pierwsza pomoc. Leczenie - broszura
Zatrucia​_grzybami​_Objawy​_Pierwsza​_pomoc​_Leczenie​_-​_broszura.pdf 0.61MB
Kalendarz dla grzybiarza
Kalendarz​_dla​_grzybiarza.png 0.87MB
Zatrucie grzybami
Zatrucie​_grzybami.jpg 0.17MB
Jak przygotować się na grzybobranie
Jak​_przygotować​_się​_na​_grzybobranie.jpg 0.23MB
Rady dla grzybiarzy
Rady​_dla​_grzybiarzy.jpg 0.18MB
Tablica 1. Niebezpieczeństwo pomyłek
Tablica​_1​_Niebezpieczeństwo​_pomyłek.JPG 0.79MB
Tablica 2. Niebezpieczeństwo pomyłek
Tablica​_2​_Niebezpieczeństwo​_pomyłek.JPG 0.75MB
Tablica 3. Zatrucia grzybami - gastryczne
Tablica​_3​_Zatrucia​_grzybami​_-​_gastryczne.JPG 0.61MB
Tablica 4. Zatrucia grzybami - neurotropowe
Tablica​_4​_Zatrucia​_grzybami​_-​_neurotropowe.JPG 0.64MB
Tablica 5. Zatrucia grzybami - cytotropowe
Tablica​_5​_Zatrucia​_grzybami​_cytotropowe.JPG 0.71MB
{"register":{"columns":[]}}