W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szkolenie z realizacji programu "Trzymaj Formę!" oraz dotyczące Kampanii EFSA "Wybieraj bezpieczną żywność"

14.11.2022

Szkolenie 10.11.2022

W dniu 10.11.2022 r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy wraz  pracownikiem pionu Profilaktyki Zdrowotnej PSSE w Brodnicy zorganizował zdalne  spotkanie edukacyjne dotyczące realizacji XVI edycji Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę!” oraz XI edycji Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” w roku szkolnym 2022/2023. W spotkaniu uczestniczyli koordynatorzy szkolni programu. Uczestnikom  spotkania przedstawiono również założenia Kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”. W tym samym dniu pracownicy pionów: Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia oraz Profilaktyki Zdrowotnej przeprowadzili również szkolenie dot. Kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” dla pracowników PSSE w Brodnicy.

Szkolenie z realizacji programu „Trzymaj Formę!” skierowane było do szkolnych koordynatorów, których szkoły zostały zakwalifikowane do realizacji programu w danym w roku szkolnym. Szkolenie obejmowało prezentację materiałów edukacyjnych oraz strony internetowej programu, wprowadzenie do metody projektu wraz z omówieniem przykładowego projektu zawartego w scenariuszu zajęć. Omówiono założenia ogólne i szczegółowe XVI edycji programu, przedstawiono dodatkowe inicjatywy realizowane w bieżącej edycji programu (XI edycja Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia), uwydatniono rolę rodzica w procesie edukacji oraz trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.

W ramach ww. spotkań dot. Kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” szczególną uwagę zwrócono na  podejmowanie świadomych i pewnych decyzji dotyczących codziennych wyborów żywieniowych i naukowe podstawy bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej.

W związku z dużym zainteresowaniem tematyką dotyczącą suplementów diety podczas spotkań przedstawiono prezentację pt. „Co warto wiedzieć o suplementach diety? – Zasady bezpiecznej suplementacji” opracowaną przez Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia w Głównym Inspektoracie Sanitarnym w Warszawie.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}