Powrót

Udział Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Brodnicy w posiedzeniu Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego

11.12.2025

Spotkanie online 10.12.2025 r.

10.12.2025 r. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy uczestniczył w zaplanowanym w porozumieniu ze Starostą Brodnickim, Powiatowym Centrum Zarządzania Kryzysowego i Powiatowym Lekarzem Weterynarii posiedzeniu Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego z udziałem burmistrzów/wójtów powiatu brodnickiego poświęconym przygotowaniu jednostek organizacyjnych i samorządowych powiatu brodnickiego, służb i straży do „Akcji Zima 2025-2026” oraz omówieniu bezpieczeństwa, w tym sanitarnego i zdrowotnego lokalnej społeczności oraz działań prewencyjnych zapobiegających wystąpieniu  zdarzeń kryzysowych.

PPIS w Brodnicy omówił sytuację epidemiologiczną chorób zakaźnych, tj.

  • chorób przenoszonych drogą oddechową (grypa, SARS-CoV-2, RSV, meningokoki, MERS),
  • chorób przenoszonych drogą pokarmową (wzw A, listerioza, salmonelozy, zakażenia E.coli, rotawirusy, norowirusy, zatrucia pokarmowe, czerwonka, botulizm),
  • chorób, którym można zapobiegać w drodze szczepień (odra, krztusiec, błonica, poliomyelitis),
  • legionelozy,
  • chorób przenoszonych drogą płciową (Mpox, wzw A, wzw B, HIV, kiła).

celem wskazania na spodziewane zagrożenia epidemiczne oraz przedstawienia możliwych zdarzeń kryzysowych, podkreślając znaczenie szczepień ochronnych zalecanych osobom dorosłym, w tym również pracownikom jednostek samorządowych jako kluczowych instytucji w zapobieganiu i zwalczaniu skutków zdarzeń nadzwyczajnych (m.in. szczepień przeciwko: grypie, Covid-19, RSV, wzw typu A i B, odrze, śwince, różyczce, błonicy, tężcowi, krztuścowi, pneumokokom, meningokokom).

W dalszej części wystąpienia PPIS w Brodnicy podkreślił rolę jednostek samorządowych w zarządzaniu sytuacjami kryzysowymi w bezpieczeństwie żywności, tj. gotowość do natychmiastowej koordynacji działań  i współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną w szybkim rozpoznaniu zagrożeń i wymiany informacji, co ma kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia publicznego i jest zadaniem priorytetowym  w zakresie żywności w Unii Europejskiej.

PPIS w Brodnicy zwrócił uwagę na dbałość o ujęcia wody, z uwagi na występujące przekroczenia, przede wszystkim mikrobiologiczne wody do spożycia przez ludzi na terenie naszego powiatu  (E. coli i ogólna liczba bakterii), tj.:

  • przeprowadzanie modernizacji, właściwe zabezpieczanie i eksploatację stacji uzdatniania wody, zaopatrzenie ich w lampy bakteriobójcze,
  • zaopatrzenie ujęć wody w mobilne stacje uzdatniania,
  • w miejscach organizowania imprez okolicznościowych zapewnienie punktów czerpalnych wody zdatnej do spożycia  oraz miejsc usuwania ścieków i odpadów stałych oraz toalet.

PPIS po dokonaniu analizy ognisk zatruć pokarmowych  na terenie powiatu brodnickiego, które wystąpiły w ostatnim okresie zwrócił szczególną uwagę na rolę włodarzy miast i gmin powiatu brodnickiego podczas organizacji przyszłych imprez plenerowych celem zapewnienia higienicznych warunków przygotowywania, eksponowania i dystrybucji żywności, a także jej przechowywania, tj:

  • dokonanie weryfikacji  wystawców żywności pod kątem posiadania decyzji PPIS pozwalających na prowadzenie działalności w zakresie przygotowywania, podawania i sprzedaży środków spożywczych, aktualnych orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych,
  • zapewnienie właściwych warunków do higienicznego prowadzenia działalności, tj. dostępu do bieżącej zimnej i ciepłej wody, warunków do higienicznego mycia i osuszania rąk,
  • w przypadku imprez obsługiwanych przez Koła Gospodyń Wiejskich zapewnienie:

- właściwych stanowisk pracy (świetlic odpowiednio wyposażonych w stanowiska pracy, tj. miejsc obróbek wstępnych surowców, magazynowania surowców i gotowych potraw z zapewnieniem warunków chłodniczych),

urządzeń myjąco-wyparzających w przypadku wykorzystania naczyń wielokrotnego użytku.

Odpowiedzialność za stworzenie ww. warunków spoczywa na włodarzach miast i gmin, a nie na wynajmujących.

W przypadku wystąpienia ognisk zatruć  pokarmowych PPIS w Brodnicy zaapelował o niezwłoczne przekazywanie treści informacyjno-edukacyjnych mieszkańcom poprzez media społecznościowe dot. zapobiegania zagrożeniom związanym z chorobami przenoszonymi drogą pokarmową oraz wdrożenie działań profilaktycznych, w tym wzmożenie reżimu sanitarnego w instytucjach i podmiotach, które organizowały wydarzenie.

W podsumowaniu wystąpienia Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny  w Brodnicy zwrócił się do przedstawicieli jednostek samorządowych z prośbą o wypracowanie konstruktywnych wniosków mających na celu zapobieganie wystąpieniu zdarzeń kryzysowych, a tym samym zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego mieszkańcom powiatu brodnickiego.

{"register":{"columns":[]}}