W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia

Do zadań Sekcji Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  • nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnoscią oraz działania kontrolne w tym zakresie,
  • udział w Zintegrowanym Systemie Badania Żywności, w tym  realizacja planu pobierania próbek do badania żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu oraz sprawozdawczość w tym zakresie,
  • opracowywanie danych do raportów z realizacji decyzji Komisji Europejskiej,
  • realizacja zadań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (RASFF), systemu ACC, współpraca z innymi jednostkami urzędowej kontroli żywności działającymi w ramach tego systemu  oraz monitorowanie powiadomień RASFF ukazujących się na portalu RASFF WINDOW,
  • współpraca z innymi jednostkami inspekcyjnymi w ramach obowiązujących porozumień zawartych pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcją Weterynaryjną, Państwową Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,  Inspekcją Handlową, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Urzędami Celnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności, w tym także produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego,
  • realizacja zadań w ramach nadzoru nad przestrzeganiem warunków określonych dla żywności genetycznie zmodyfikowanej i napromienianej,
  • dokonywanie oceny jakości żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych,
  • prowadzenie poradnictwa dot. grzyboznawstwa i profilaktyki zatruć grzybami,
  • wykonywanie oceny poprawności znakowania środków spożywczych,
  • prowadzenie bazy danych obiektów (system bezpieczeństwa żywności SBŻ II) znajdujących się pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie powiatu brodnickiego,
  • przygotowywanie danych do raportów rocznych ze zintegrowanego wieloletniego planu kontroli dla Polski – MANCP,
  • udział w opiniowaniu projektów obiektów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność lub przedmioty użytku oraz wydawanie decyzji pozwalających na ich użytkowanie,
  • podejmowanie zadań z zakresu granicznej kontroli środków spożywczych.
{"register":{"columns":[]}}