Do podstawowych zadań osób zatrudnionych w Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy w szczególności:
nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności w tym w zakładach żywienia zbiorowego,
nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku w tym materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących wymagań zdrowotnych wobec osób biorących udział w produkcji i w obrocie żywnością,
pobieranie i dostarczanie do badań, do właściwych laboratoriów, próbek żywności, wyrobów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków,
sporządzanie rocznych harmonogramów poboru próbek i przedkładanie do zatwierdzenia przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Brzezinach, Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Łodzi lub właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego,
opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
działanie w ramach funkcjonowania systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach i środkach żywienia zwierząt RASFF,
opracowywanie bazy danych o przedsiębiorcach prowadzących działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością