W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Do podstawowych zadań osób zatrudnionych w Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  • nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności w tym w zakładach żywienia zbiorowego,
  • nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu przedmiotami użytku w tym materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
  • nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących wymagań zdrowotnych wobec osób biorących udział w produkcji i w obrocie żywnością,
  • pobieranie i dostarczanie do badań, do właściwych laboratoriów, próbek żywności, wyrobów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków,
  • sporządzanie rocznych harmonogramów poboru próbek i przedkładanie do zatwierdzenia przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Brzezinach, Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Łodzi lub właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego,
  • opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
  •  działanie w ramach funkcjonowania systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach i środkach żywienia zwierząt RASFF,
  •  opracowywanie bazy danych o przedsiębiorcach prowadzących działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością
{"register":{"columns":[]}}