W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Badań Fizykochemicznych i Środowiskowych

Oddział Laboratoryjny posiada od dnia 04.08.2004 Certyfikat Akredytacji Laboratorium Badawczego nr AB 520 Polskiego Centrum Akredytacji, potwierdzający spełnienie wymagań normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005. Sekcja Badań Fizykochemicznych i Środowiskowych wykonuje badania fizykochemiczne i sensoryczne żywności, badania fizykochemiczne i sensoryczne wody oraz badania i pomiary na stanowiskach pracy.

BADANIA FIZYKOCHEMICZNE I SENSORYCZNE WODY

Badania akredytowane:

  • potencjał redox w wodzie basenowej
  • chlor wolny w wodzie basenowej
  • chlor ogólny w wodzie basenowej
  • barwa
  • mętność
  • pH
  • przewodność właściwa
  • zapach -  liczba progowa zapachu
  • smak -  liczba progowa smaku
  • azot amonowy/ amoniak/ jon amonowy
  • azot azotanowy/ azotany
  • azot azotynowy/ azotyny
  • twardość ogólna (sumaryczna zawartość wapnia i magnezu)
  • chlorki
  • żelazo
  • wapń
  • magnez

Badania nieakredytowane:

  • mangan
  • chlor wolny
  • chlor ogólny
  • utlenialność

Przyjmowanie próbek:

  • od poniedziałku do środy od godz. 800 do 1200 lub po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym

e-mail : olfs.psse.dabrowagornicza@sanepid.gov.pl

BADANIA FIZYKOCHEMICZNE ŻYWNOŚCI

Badania akredytowane:

  • parametry jełczenia (liczba kwasowa, liczba nadtlenkowa) w olejach i tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych
  • oznaczanie zawartości jodku potasu i żelazocyjanku potasu w soli spożywczej
  • oznaczanie zawartości tłuszczu, wody, popiołu ogólnego, białka w środkach specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementach, wyrobach garmażeryjnych mięsnych i mącznych oraz w koncentratach spożywczych (w tym w posiłkach)
  • obliczanie zawartości węglowodanów oraz wartości kalorycznej w środkach specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementach, wyrobach garmażeryjnych mięsnych i mącznych oraz w koncentratach spożywczych (w tym w posiłkach)
  • zanieczyszczenia mineralne i organiczne w przetworach zbożowych
  • zanieczyszczenia biologiczne w środkach spożywczych oraz próbkach sanitarnych

BADANIA SENSORYCZNE ŻYWNOŚCI

Badania akredytowane:

  • pieczywo
  • bułka tarta
  • sałatki
  • warzywa i owoce marynowane
  • warzywa konserwowe
  • groszek konserwowy
  • wina i miody pitne
  • soki
  • oliwa z oliwek
  • tłuszcze zwierzęce – smalec
  • margaryny
  • oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce
  • sól spożywcza
  • koncentraty spożywcze

Badania nieakredytowane:

  • badania pozostałych środków spożywczych

Przyjmowanie próbek:

  • od poniedziałku do piątku od godz. 800 do 1230 po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym

e-mail: olfs.psse.dabrowagornicza@sanepid.gov.pl

Próbki środków spożywczych dostarczane do badań w celu ustalenia terminu przydatności do spożycia, przyjmowane są po przechowalnictwie u Klienta w warunkach (czas, temperatura) określonych przez producenta

BADANIA W ŚRODOWISKU PRACY

Badania akredytowane:

  • hałas
  • oświetlenie światłem elektrycznym

Badania i pomiary wykonywane są po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym

e-mail: olfs.psse.dabrowagornicza@sanepid.gov.pl

Materiały

Certyfikat akredytacji laboratorium badawczego
certyfikat.pdf 0.37MB
Zakres akredytacji
{"register":{"columns":[]}}