Powrót

PRZEJEDZENIE - jak temu zapobiec

Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań przy wspólnym, rodzinnym stole. Razem spożywamy tradycyjne potrawy - barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kutię, rybę po grecku, karpia, śledzie...

Obraz1

Ciężko się oprzeć takim smakołykom. Później idziemy na pasterkę i pojawia się problem. Czujemy się ociężali, boli nas brzuch. Możliwe, że pojawia się zgaga
i mdłości. W najgorszych przypadkach występują wymioty i biegunka. Są to wszystko objawy przejedzenia – spożycia zbyt dużej ilości jedzenia (w szczególności bogatego w tłuszcze) w stosunku do możliwości trawienia przez organizm. Jak temu zapobiec?

  • ZWOLNIJ. Jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Gryzienie jest pierwszym etapem procesu trawienia. Jeżeli jemy zbyt szybko i nie przeżuwamy jedzenia dokładnie, dalsze trawienie będzie zachodzić dłużej.
  • NAŁÓŻ MNIEJSZE PORCJE. W trakcie świąt chcemy spróbować każdej podanej potrawy. Zamiast nakładać od razu pełny talerz, nabierz trochę mniej na spróbowanie.  
  • WYBIERAJ POTRAWY Z WARZYWAMI. Zawierają one mniej kalorii i są bogate
    w wiele cennych składników i witamin.  Ponadto błonnik znajdujący się w warzywach wspiera trawienie.

Należy pamiętać, że o ile jednorazowe przejedzenie się nie jest bardzo szkodliwe, to częste spożywanie zbyt obfitych posiłków może przyczynić się do nadwagi i otyłości.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}