EFSA -właściwe obchodzenie się z żywnością
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku. Jest on źródłem bezstronnych i neutralnych informacji naukowych oraz analiz opracowywanych z myślą o podmiotach zarządzających ryzykiem, a także informuje o zagrożeniach związanych z łańcuchem żywnościowym.
Urząd chroni europejskich konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością oraz współpracuje z partnerami krajowymi w celu zapewnienia spójności informacji na temat bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) niebezpieczna żywność może zawierać szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne, które mogą powodować ponad 200 różnych chorób – od biegunki po nowotwory. Odpowiednie przygotowanie żywności znacznie ogranicza ryzyko chorób przenoszonych przez żywność.
Aby chronić bliskich przed chorobami przenoszonymi przez żywność, warto przestrzegać kilku podstawowych zasad higieny.
1. Jak utrzymać żywność i powierzchnie robocze w czystości?
Należy pamietać, by myć ręcę przed rozpoczęciem pracy z żywnością, w trakcie jej przygotowywania oraz po skorzystaniu z toalety. Wszystkie powierzchnie i narzędzia kuchenne powinny być czyste i zdezynfekowane. Poprzez utrzymanie czystego środowiska w kuchni nie będzie ona przyciągała owadów i szkodników.
2. Jak uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego między żywnością surową a poddaną obróbce termicznej?
Surowe mięso, drób i owoce morza nie powinny mieć kontaktu z innymi produktami spożywczymi. Najlepiej używać osobnych narzędzi oraz desek do krojenia dla żywności surowej i poddanej obróbce termicznej, a w lodówce przechowywać je oddzielnie, by uniknąć zanieczyszczenia krzyżowego.
3. Jak się upewnić, że jedzenie jest dokładnie ugotowane?
Kluczowe jest, aby mięso, drób, jaja i owoce morza były dobrze ugotowane. Najlepiej sprawdzać to termometrem – zupy i gulasze powinny osiągnąć temperaturę przynajmniej 70°C. Soki wypływające z mięsa powinny mieć przezroczysty kolor, a ryby nie mogą być różowe w środku. Potrawy należy dokładnie odgrzewać, aby zniszczyć wszelkie bakterie.
4. Jak bezpiecznie przechowywać żywność?
Nie należy pozostawiać ugotowanych potraw w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny. Gotowaną i łatwo psującą się żywność trzeba szybko schłodzić w lodówce (poniżej 5°C) lub – jeśli ma być spożyta tuż po ugotowaniu – utrzymywać w cieple (powyżej 60°C). Unikaj zbyt długiego przechowywania żywności, nawet w lodówce, ponieważ może to spowodować zagrożenie bezpieczeństwa.
5. Jak bezpiecznie rozmrażać żywność?
Żywność najlepiej rozmrażać w lodówce. W niektórych przypadkach można przygotowywać potrawy bezpośrednio z mrożonek, ale zawsze należy sprawdzić instrukcję przygotowania.
6. Jaką wodę i składniki stosować, aby bezpiecznie przygotowywać żywność?
Do przygotowywania żywności należy zawsze używać czystej i bezpiecznej wody ze sprawdzonego źródła. Produkty powinny być świeże i pełnowartościowe, a produkty przetworzone, takie jak mleko, powinny być pasteryzowane. Owoce i warzywa, zwłaszcza te jedzone na surowo, trzeba dokładnie umyć. Nie należy spożywać żywności po upływie terminu jej ważności.