Konkurs "Opolskie śniadanie ze smakiem - Kanapka na 100 sposobów"
20.11.2025
14 listopada br. odbyły się obrady komisji konkursowej „Opolskie śniadanie ze smakiem – Kanapka na 100 sposobów”.
Po długiej dyskusji wybraliśmy tegorocznych laureatów, a już wkrótce przedstawimy ich oficjalnie na uroczystej gali wręczenia nagród.
Zapraszamy serdecznie uczestników konkursu w dniu 28 listopada do Sali Orła Białego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego przy ul. Piastowskiej 14.
Do zobaczenia!
Zapraszamy Szkoły o profilu gastronomicznym do udziału w Wojewódzkim Konkursie, którego nadrzędnym celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i rozwijanie zainteresowań uczniów zagadnieniami higieny żywności i zdrowego odżywiania.
Mamy nadzieję, że inicjatywa ta przyczyni się do rozwoju talentów młodych kucharzy poprzez rozbudzenie w nich kreatywności i chęci współdziałania na rzecz promocji spożywania w szkole samodzielnie przygotowanego śniadania. Ponadto poznanie produktów dobrej żywności od lokalnych producentów zrzeszonych w „Opolskie ze smakiem” będzie nowym, ciekawym doświadczeniem.
W przepisie na konkursowe kanapki powinien być użyty przynajmniej jeden produkt tradycyjny lub lokalny pochodzący od członka inicjatywy „Opolskie ze smakiem” (lista produktów tradycyjnych znajduje się na stronie: https://zesmakiem.opolskie.pl/kategoria/nasze-produkty-tradycyjne/, natomiast wykaz producentów pod linkiem: https://zesmakiem.opolskie.pl/kategoria/nasi-czlonkowie/.
Konkurs pt." Opolskie śniadanie ze smakiem - Kanapka na 100 sposobó" został objęty Honorowym Patronatem przez:
Opolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego
Marszałka Województwa Opolskiego
Materiały
Regulamin konkursu "Opolskie śniadanie ze smakiem - Kanapka na 100 sposobów"Regulamin_Konkursu_-Opolskie_śniadanie_ze_smakiem_Kanapka_na_100_sposobów__zmiany.pdf 0.31MB ZGODA PRZEDSTAWICIELA USTAWOWEGO NIEPEŁNOLETNIEGO UCZESTNIKA KONKURSU NA UDZIAŁ W KONKURSIE
Załącznik_nr_1.pdf 0.18MB OŚWIADCZENIE PEŁNOLETNIEGO UCZESTNIKA KONKURSU
Załącznik_nr_2_.pdf 0.17MB