W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat z dnia 08.12.2023 r. dot. ptasiej grypy na terenie powiatu goleniowskiego.

Uwaga

PTASIA GRYPA

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Goleniowie informuje o stwierdzeniu przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Goleniowie ptasiej grypy u drobiu hodowlanego na terenie powiatu goleniowskiego

Jest to choroba zakaźna występująca powszechnie u ptaków. Należy podkreślić, że do zachorowań u ludzi z powodu zakażenia wirusem ptasiej grypy A(H5N1) dochodzi bardzo rzadko, najczęściej w wyniku bliskiego kontaktu z chorym drobiem lub jego odchodami, a także poprzez kontakt z powierzchniami i przedmiotami zanieczyszczonymi tymi odchodami. Ryzyko zakażenia człowieka wirusem ptasiej grypy A(H5N1) nadal określane jest jako niskie. Do zakażeń dochodzi przede wszystkim w krajach, w których stwierdzono utrzymujące się krążenie wirusa w  populacjach drobiu. Do tej pory nie potwierdzono przeniesienia wirusa z człowieka na człowieka.

Uwaga!   W przypadku kontaktu z ptactwem i zaobserwowania u siebie objawów grypowych skontaktuj się z lekarzem!

JAK ZABEZPIECZYĆ SIĘ PRZED PTASIĄ GRYPĄ?

  • unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem niezależnie od stanu jego zdrowia – unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptaków i ich odchody: fermy, kurniki, stada gołębi itp.,
  • w przypadku konieczności kontaktu z ptakami (rolnicy, lekarze weterynarii, myśliwi, pracownicy ferm, miejsc uboju i obróbki mięsa drobiowego) – zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych oraz odpowiednich maseczek chroniących drogi oddechowe,
  • pamiętaj, aby po każdym kontakcie z ptactwem umyć dokładnie ręce,
  • staraj się unikać spożywania surowych jajek, a wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem (deska do krojenia, noże czy talerze), dokładnie umyj z użyciem detergentów,
  • pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,
  • produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać zawsze w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.

W przypadku ewentualnego zachorowania na ptasią grypę objawy mogą być podobne do tych, jakie obserwuje się przy zwykłej grypie:

  • gorączka,
  • kaszel,
  • ból gardła,
  • bóle mięśni, stawów,
  • zapalenie spojówek,
  • ataksja.

Szczegółowe informacje na temat ptasiej grypy można znaleźć:

Grypa Ptaków - Główny Inspektorat Sanitarny.

O grypie ptaków - Główny Inspektorat Weterynarii.

{"register":{"columns":[]}}