W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Poznaj Grzyby unikniesz zatrucia

Prezentacja_z_motywem_galaktyki

Trwa sezon grzybobrania, który jest bardzo popularny w naszym kraju. W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących. Aby uniknąć zatrucia grzybami, które często jest tragiczne w skutkach, zbieramy wyłącznie grzyby, które znamy. Jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny - nie ryzykujemy!

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Goleniowie informuje, iż możliwe jest uzyskanie bezpłatnych porad w zakresie identyfikacji grzybów w dniach od poniedziałku do piątku
w godzinach 7:30 - 8:30  oraz 14:00 do 15:00.

Zgodnie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020r., poz. 1048 z późn. zm.) grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, świeże i suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach pod warunkiem uzyskania atestu grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów.

{"register":{"columns":[]}}