W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zdrowie jesienią - jedz kolorowo

391720838_

Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i antyoksydanty. Październik to ostatni moment na smakowanie wielu polskich świeżych owoców i warzyw.  Warto zadbać o to by nasze posiłki były urozmaicone i bogate w witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz fitoskładniki, dlatego im więcej kolorów na naszym talerzu, tym zdrowiej. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej.

WHO zaleca minimum 400 g warzyw i owoców dziennie podzielonych na 5 porcji. Większe ilości to dalsze korzyści dla zdrowia.

Moc kolorów owoców i warzyw:

- czerwone owoce i warzywa – pełnią funkcje utleniaczy (pomidory, jabłka, wiśnie, arbuzy, czerwone winogrona, truskawki i papryka);

-pomarańczowe owoce i warzywa – są dobre dla naszych oczu i wzroku (marchew, dynia, morele, mandarynki i pomarańcze);

- zielone owoce i warzywa -  są bogate w kwas foliowy (sałata, szpinak, jarmuż, jabłka, gruszki, zielona herbata);

niebieskie/fioletowe owoce i warzywa – zmniejszają ryzyko chorób serca i udaru mózgu (jeżyny, jagody, aronia, borówki, bakłażany, figi, suszone śliwki i fioletowe winogrona);

- brązowe/białe owoce i warzywa – mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe (czosnek, ziemniaki i banany).

Bez względu, jaki jest twój ulubiony kolor, zachęcam do korzystania z całej palety barw dostępnych warzyw i owoców.

 

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}