Aktualności
25.07.2025
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grudziądzu przypomina o obowiązku rejestracji zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023r., poz.1448) oraz spełnienia wymagań wynikających z obowiązujących przepisów prawa żywnościowego.
Druk 3D to nowoczesna metodą wytwarzania trójwymiarowego przedmiotów poprzez nakładanie warstw materiału według cyfrowego modelu. Technologia ta coraz częściej wykorzystywana jest do tworzenia artykułów gospodarstwa domowego mających kontakt
z żywnością – m.in. form do pieczenia, akcesoriów kuchennych.
Bezpieczeństwo materiałów do kontaktu z żywnością
Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004, wszystkie materiały i wyroby do kontaktu
z żywnością muszą być wystarczająco obojętne chemicznie, by nie uwalniały substancji, które:
-
Mogłyby zagrozić zdrowiu człowieka,
-
Powodowały zmiany w składzie żywności,
-
Pogorszyłyby jej smak, zapach lub wygląd.
Przepisy prawa żywnościowego, w tym te dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, odnoszą się do wszystkich produktów, niezależnie od metody ich wytwarzania. Oznacza to, że jeśli dany przedmiot został wyprodukowany metodą druku 3D ma być używany w kontakcie z żywnością, musi być wykonany z materiałów bezpiecznych i spełniać określone normy tak, jak każdy inny pojemnik, opakowanie czy przyrząd kuchenny.
Obowiązek rejestracji działalności
Zgodnie z art. 64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, każdy podmiot produkujący, importujący lub wprowadzający do obrotu materiały do kontaktu
z żywnością – także wydrukowane w technologii 3D – musi uzyskać wpis do rejestru zakładów właściwego terenowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego lub Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego.
-
Wniosek należy złożyć co najmniej 14 dni przed rozpoczęciem działalności.
-
W przypadku zmiany danych podmiot działający na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składa wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów, w formie pisemnej, w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany.
-
W przypadku rezygnacji z prowadzenia działalności na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością podmiot składa wniosek o wykreślenie
z rejestru zakładów.
Szczegółowe informacje i wzór wniosku zawarte są w załączniku nr 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji
i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 106, poz. 730).
Aktualne wzory dokumentów dostępne na stronie internetowej: https://www.gov.pl/web/psse-grudziadz/zywnosc-i-zywienie