W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Pryszczyca – choroba zwierząt parzystokopytnych

16.04.2025

Pryszczyca – choroba zwierząt parzystokopytnych

Pryszczyca jest zakaźną i zaraźliwą chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie świnie, owce i kozy. Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Aphtovirus należący do rodziny Picornaviridae.


Ludzie są wrażliwi na zakażenie, jednakże pryszczyca u ludzi nie jest śmiertelna i zwykle przebiega łagodnie. Ludzie zarażają się w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem, jak również spożywając mięso, mleko i niepasteryzowane przetwory mleczne pochodzące od zakażonego zwierzęcia. Objawy u ludzi obejmują gorączkę, bóle głowy oraz pęcherze na błonach śluzowych jamy ustnej i skórze dłoni oraz stóp. Choroba nie przenosi się z człowieka na człowieka i zazwyczaj ustępuje samoistnie w ciągu 1–2 tygodni.


 

Drogi zakażenia


 

Wirus wydalany jest przez zakażone zwierzę na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawów chorobowych. Zakażone i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirus
z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami. Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Przeżuwacze mogą być nosicielami wirusa nawet do trzech lat.


 

Źródła zakażenia:


 

• zwierzęta chore,

• ślina, mleko i jego przetwory, kał, mocz,

• nasienie i zarodki,

• pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i odzież obsługi, środki
transportu,

• mięso i jego przetwory,

• odpadki kuchenne.


 

Ochrona zwierząt przed chorobą


 

W celu ochrony stada przez wniknięciem wirusa pryszczycy należy pamiętać, żeby zwierzęta wprowadzane do niego pochodziły z wiadomego źródła i były zaopatrzone
w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
16.04.2025 13:37 Marek Skorupski
Pierwsza publikacja:
16.04.2025 13:37 Marek Skorupski
{"register":{"columns":[]}}