W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2024

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, ustanowiony w 2018 roku i obchodzony corocznie 7 czerwca przypomina o tym, jak ważna jest jakość i bezpieczeństwo tego, co spożywamy - w tym bezpieczeństwo wody.

Tegoroczny Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności obchodzony jest pod hasłem "Bezpieczeństwo żywności: przygotuj się na nieoczekiwane".

Bezpieczeństwo żywności jest wspólną odpowiedzialnością rządów, producentów, konsumentów. Każdy ma swoją rolę - od pola do stołu - w zapewnieniu, że żywność, którą spożywamy, jest bezpieczna i nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie.

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważny sposób na:

  • uświadamianie ludzi w zakresie kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności,
  • pokazanie, jak zapobiegać chorobom poprzez bezpieczeństwo żywności,
  • omówienie wspólnych podejść do poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach,
  • promowanie rozwiązań i sposobów zwiększania bezpieczeństwa żywności.
{"register":{"columns":[]}}