Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
07.06.2024
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, ustanowiony w 2018 roku i obchodzony corocznie 7 czerwca przypomina o tym, jak ważna jest jakość i bezpieczeństwo tego, co spożywamy - w tym bezpieczeństwo wody.
Tegoroczny Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności obchodzony jest pod hasłem "Bezpieczeństwo żywności: przygotuj się na nieoczekiwane".
Bezpieczeństwo żywności jest wspólną odpowiedzialnością rządów, producentów, konsumentów. Każdy ma swoją rolę - od pola do stołu - w zapewnieniu, że żywność, którą spożywamy, jest bezpieczna i nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważny sposób na:
- uświadamianie ludzi w zakresie kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności,
- pokazanie, jak zapobiegać chorobom poprzez bezpieczeństwo żywności,
- omówienie wspólnych podejść do poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach,
- promowanie rozwiązań i sposobów zwiększania bezpieczeństwa żywności.