W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcji Higieny Komunalnej

Kierownik

mgr inż. Sylwia Frątczak

Zadania Sekcja Higieny Komunalnej

Do zadań Sekcji Higieny Komunalnej należy sprawowanie nadzoru sanitarnego w zakresie:

1. Higieny wody do spożycia przez ludzi, powietrza atmosferycznego, gleby i wód;

2. Utrzymania należytego stanu higienicznego nieruchomości, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, dróg, ulic, oraz osobowego i towarowego transportu drogowego i kolejowego;

3. Higieny środowiska;

4. Higieny obiektów mieszkalnych.

 

Zadania swoje Sekcja Higieny Komunalnej realizuje poprzez:

1. Kontrole stanu sanitarnego miast, gmin, osiedli, obiektów i urządzeń;

2. Kontrole i nadzór nad higieną środowiska naturalnego i środowiska bytowania z uwzględnieniem higieny urządzeń użyteczności publicznej i środków komunikacji publicznej;

3. Nadzór sanitarny nad wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi;

4. Opracowywanie i prowadzenie dokumentacji związanej z poborem próbek wody, pobór próbek zgodnie z obowiązującymi dokumentami - przy poborze próbek wody basenów kąpielowych wykonywanie oznaczeń chloru wolnego i ogólnego, dostarczenia pobranych próbek do laboratoriów badawczych, bieżąca współpraca z klientami zewnętrznymi oraz laboratoriami badawczymi;

5. Kontrole stanu sanitarnego urządzeń służących do zaopatrywania ludności w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi;

6. Nadzór nad wodami używanymi do celów kąpielowych i rekreacyjnych;

7. Nadzór sanitarny nad chowaniem zwłok i szczątków ludzkich, nad ich przewozem, a także ekshumacją i miejscami chowania zmarłych;

8. Nadzór nad gospodarką odpadami szpitali;

9. Opracowywanie danych statystycznych ze swojej działalności i higienicznej oceny stanu sanitarnego;

10. Nadzór nad stanem sanitarnym usług kosmetycznych, pralnictwa, fryzjerstwa;

11. Opiniowanie i nadzór nad imprezami masowymi;

12. Opiniowanie gospodarki odpadami innymi niż niebezpieczne;

13. Realizację zadań ujętych w dokumentach Systemu Zarządzania Jakością.

 

{"register":{"columns":[]}}