Woda – źródło zdrowia
08.11.2023
Wymagania dot. jakości wody przeznaczonej do spożycia określa rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 7 grudnia 2017 roku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w ramach prowadzonego nadzoru nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, kontrolują przestrzeganie przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne przez:
1) przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne;
2) podmioty dostarczające lub wykorzystujące wodę pochodzącą z indywidualnych ujęć
w ramach działalności gospodarczej lub w budynkach użyteczności publicznej, budynkach zamieszkania zbiorowego, lub w podmiotach działających na rynku spożywczym, wykorzystujących wodę.
II. Program monitoringu jakości wody obejmuje wyniki badań jakości wody uzyskane w ramach:
1) wewnętrznej kontroli jakości wody przeprowadzanej przez przedsiębiorstwa wodociągowo-kanalizacyjne;
2) wewnętrznej kontroli jakości wody przeprowadzanej przez podmioty wykorzystujące wodę, pochodzącą z indywidualnego ujęcia w ramach działalności gospodarczej lub w budynkach użyteczności publicznej, budynkach zamieszkania zbiorowego lub podmiotach działających na rynku spożywczym, wykorzystujących wodę;
3) prowadzonego przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzoru nad jakością wody.